Proiectul democrat -liberalului Cezar Preda, care prevede ca anumiţi ofiţeri SRI să poată face şi cercetări penale a fost adoptat tacit astăzi de Camera Deputaţilor, pentru că aleşii nu au venit la serviciu.
După numărătoarea de la începutul şedinţei de plen, în sală erau prezenţi doar 91, iar absenţi 249. "Prin urmare, cvorumul legal pentru această şedinţă nu este îndeplinit. Şedinţa nu se poate desfăşura", a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
În ciuda eforturilor opoziţiei de a-şi ajuta colegii să ajungă la şedinţă,chiar printr-un apel nominal, cerut de liberalul George Scutaru, nu au venit mai mult de 15 deputaţi, Roberta Anastase suspendând şedinţa.
Unii vor mai multă securitate, alţii mai puţină După şedinţă, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că era de datoria majorităţii să asigure cvorumul.
"Am senzaţia că partidele s-au structurat astăzi în sală foarte bine. Unii care vor mai multă securitate şi alţii care vor mai puţină securitate, mai multă libertate, mai multe drepturi pentru cetăţeni aşa încât nu-mi rămâne decât să trag o concluzie care este din păcate amară", a spus Tăriceanu, acuzând puterea că intenţionat a încercat toate modalităţile pentru a evita această dezbatere. "O pagină neagră a parlamentarismului" În replică, Anastase a susţinut că toţi parlamentarii au obligaţia de a participa la lucrările Parlamentului, făcând observaţia că în sală deputaţii PDL şi PNL sunt prezenţi în aceleaşi proporţii.
La rândul său, pesedistul Bogdan Niculescu-Duvăz a susţinut că ceea ce s-a întâmplat în plenul Camerei reprezintă "o pagină neagră în parlamentarismul românesc", acuzând Puterea că a aplicat "o manevră care a dus în mod deliberat la adoptarea tacită" a proiectului lui Preda.
Ofiţerii SRI, organe de cercetare penală Pentru că termenul pentru dezbatere şi vot final a expirat astăzi, iniţiativa legislativă a deputatului PDL Cezar Preda, care propune ca ofiţeri desemnaţi de Serviciul Român de Informaţii să poată deveni organe de cercetare penală, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, urmând să intre la Senat.
"Organele de cercetare penală speciale ale Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului", se arată în proiectul care modifică acte normative în domeniul securităţii naţionale.
Şedinţa de plen de astăzi a Camerei Deputaţilor a fost convocată special de deputaţi, după ce miercuri au existat o serie de dispute între putere şi opoziţie pe procedură, în contextul absenţei raportului asupra iniţiativei deputatului PDL din partea comisiilor de apărare şi juridică ale Camerei Deputaţilor, dar şi a lipsei iniţiatorului de la dezbateri.
Opoziţia a dorit ca acest proiect să fie discutat, pentru a nu fi adoptat tacit, fără raportul comisiilor, în timp ce deputaţii PDL au vrut scoaterea actului normativ de pe ordinea de zi, invocând absenţa iniţiatorului. Plenul a respins însă această propunere, cu care nici UDMR nu s-a declarat de acord. După mai multe insistenţe ale opoziţiei s-a decis convocarea şedinţei de plen pentru astăzi.