Salvatorii vin prin telemedicină: spitalele fără medici primesc diagnostice în timp real

Salvatorii vin prin telemedicină: spitalele fără medici primesc diagnostice în timp real

Două "spitale-mamă", Floreasca din Bucureşti şi Spitalul de Urgenţă Târgu-Mureş, acordă consultaţii pentru urgenţele care apar în 56 de unităţi medicale, unde nu există specialişti.

Din acest an, 16 spitale publice din zona de sud a ţării sunt conectate prin intermediul unui sistem performant de telemedicină la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală.

Investiţia, în valoare totală de 450.000 de euro, a fost făcută cu sprijinul Petrom.

În toată ţara sunt conectate la acest sistem 56 de unităţi medicale, multe fiind spitale orăşeneşti sau municipale, cu lipsuri mari la capitolul specialişti.

Proiectul a fost lansat de Ministerul Sănătăţii din 2008, iar subsecretarul de stat Raed Arafat spune că de la lansare telemedicina a contribuit la creşterea cu 25% a ratei de supravieţuire a pacienţilor.

"Asigurăm luarea unor decizii corecte la timp", a spus Arafat, cu ocazia finalizării extinderii sistemului de telemedicină în sudul ţării.

Informaţiile se trasmit de pe ambulanţe sau din spitale

Mai exact, telemedicina este un sistem de asistenţă medicală de urgenţă de la distanţă care permite transmiterea de informaţii privind parametrii vitali ai bolnavului (inclusiv EKG), date personale, dar şi de imagini video, pe de o parte, de la echipajul de pe ambulanţă fără medic către spital şi, de cealaltă parte, de la unităţi medicale mai mici către spitale "mamă" din regiunea în care acestea sunt situate şi vice- versa.

Spitalele "mamă" se numesc centre de comandă, iar în România există în prezent două astfel de centre. Primul a fost Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu- Mureş, la care au fost conectate, începând din 2008, 40 de puncte sanitare din regiunea de dezvoltare Centru şi dintr-un judeţ din Nord-Vest (Bistriţa-Năsăud). Din ianuarie 2011 s-a început conectarea de unităţi medicale la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, extindere finalizată luna aceasta.

Cele două centre sunt conectate şi între ele, iar în cazul în care unul nu răspunde, apelul este automat redirecţionat către celălalt.

"Cel mai complex sistem de telemedicină din Europa"

Schimbul de informaţii dintre spitalele unde nu există medici pentru toate specializările şi spitalele mari poate evita intervenţii inutile sau poate scuti pacientul de un drum către un spital care îl poate trimite mai departe. Se poate rupe astfel traseul de mult înţelenit spital orăşenesc-spital judeţean-spital regional.

"România deţine, la momentul actual, cel mai complex sistem de telemedicină din Europa", a precizat Raed Arafat.

Numai în zona Bucureşti- Ilfov au avut loc 16.000 de transmisii în primele 8 luni ale acestui an, a adăugat oficialul.

Benefiicile acestui sistem sunt majore. "Au fost ghidate manevre direct prin sistemul de telemedicină, au fost aduşi medici care au oferit asistenţă pe loc", a precizat Ioana Mihai, coordonatorul reţelei de telemedicină din cadrul Spitalului Floreasca.

Asistenţa medicală a fost oferită în special în situaţii de traumă (accidente), dar şi în alte situaţii de urgenţă de tipul infarctului miocardic.

Următorul pas e deschiderea unui nou centru de comandă la Iaşi, la care vor fi conectate 24 de unităţi sanitare din regiunea Moldovei. Pe lângă ajutorul oferit la extinderea sistemului, Petrom a donat trei ambulanţe către S.M.U.R.D.

Ne puteți urmări și pe Google News