Liniştea lui Ponta şi Năstase, aruncată în aer de Geoană şi Vanghelie

Liniştea lui Ponta şi Năstase, aruncată în aer de Geoană şi Vanghelie

În timp ce Victor Ponta şi Adrian Năstase puneau în scenă partitura "Armonie la PSD", nemulţumiţii din partid au tulburat apele chiar în ajunul Consiliului Naţional.

Proiectat ca un moment solemn, în care social-democraţii să îşi afirme intrarea triumfală în "Anul Victoriei" (sloganul sub care se desfăşoară reuniunea social-democrată), Consiliul Naţional al PSD a fost şifonat din start de obişnuitele conflictele interne care macină partidul de ani de zile.

După ce Iliescu i-a stricat tihna lui Ponta apreciind, acum două zile, că Adrian Năstase ar fi totuşi un premier mai bun, neîmpăcatul Mircea Geoană a ieşit şi el la atac, ruinând tabloul armonios pregătit de conducerea PSD.

La acestea se adaugă războiul dus de preşedintele PSD împotriva lui Marian Vanghelie şi a organizaţiei de Bucureşti, ajuns la faza pe tineret.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răfuiala cu Iliescu

După o reţetă pe care şi adversarii săi o aplicau împotriva sa pe vremea când conducea partidul, Mircea Geoană a ieşit cu declaraţii critice la adresa unor lideri PSD chiar în preziua Consiliului Naţional. Fostul preşedinte PSD a acordat pentru mediafax.ro un interviu în care i-a atacat dur pe Ion Iliescu şi pe Miron Mitrea.

"Este o dificultate pe care domnul Iliescu o are cu a accepta oricare alt lider al partidului în afară de domnia sa", a spus Geoană. El a adăugat că "atacul" lui Iliescu la adresa lui Ponta "şubrezeşte şansele partidului pentru a avea succes anul viitor". "Cred că este un fel de răutate adunată în timp, pe care mă miră că domnul Iliescu, la senectutea la care a ajuns, nu găseşte înţelepciunea să o reprime", a conchis el.

Aceste vorbe l-au scos din sărite pe preşedintele de onoare al PSD. "E ruşinos. Nu vreau să comentez, că nu mă mai opresc", a replicat Iliescu. El a promis o replică pe măsură "în sală". Adică în timpul discursului său de la Consiliul Naţional.

Miron Mitrea, acuzat de trădare

Mircea Geoană nu s-a restrâns doar la Iliescu. A mai avut o poliţă de plătit şi lui Miron Mitrea.

"Alegerea domnului Mitrea ca şef de campanie a lui Sorin Oprescu a fost o idee nefericită. Maniera brutală în care se încearcă impunerea lui la PSD Bucureşti creează o reacţie firească şi legitimă din partea organizaţiei", a spus Geoană în acelaşi interviu.

Ceea ce l-a iritat cel mai tare pe Mitrea a fost faptul că a fost acuzat de trădare în favoarea PDL. "Pentru mine, în continuare, cel mai mare mister din ultimii ani de zile, în afară de alegerile prezidenţiale, este modul în care, într-o noapte, s-au topit cinci procente pe care PSD le avea în faţa PDL în 2008, când domnul Mitrea era şef de campanie. Aş fi în continuare interesat să văd explicaţia", a spus Geoană.

Mitrea: Geoană nu mai contează

Miron Mitrea a tratat ieri cu dispreţ acuzaţiile lui Geoană. "Nu mai comentez ce spune Mircea Geoană. El nu mai contează pentru mine, aşa că nu mă interesează ce spune. Oricât ar încerca să împartă acum responsabilităţi, vina îi aparţine în exclusivitate", a spus Mitrea.

Totuşi, cu câteva zile înainte, acesta se arătase destul de preocupat de ce face Geoană la marginea PSD. "Geoană se ocupă să organizeze din când în când grupuri revoluţionare în partid", a spus Mitrea, avertizându-l să stea potolit cu uneltirile în partid.

"Nu şi-a găsit un moment bun. Astfel de atacuri nu fac bine şi regret ieşirea domnului Mircea Geoană. Nu face bine nici partidului şi nu-i fac bine nici dumnealui", a comentat Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, care a făcut apel la toţi membrii de partid "să devină camarazi".

Lucrurile nu se vor termina aici. Deşi conducerea PSD a încercat să pună capacul pe oala cu nemulţumiri, ele vor reizbucni curând.

BUCUREŞTI

Dezmembrarea grupării Vanghelie. Episodul trei

Pe celălalt front, în războiul lui Victor Ponta împotriva lui Marian Vanghelie s-a consumat un nou episod. După ce Vanghelie a fost îndepărtat de la conducerea PSD Bucureşti şi în coasta sa a fost plasat, ca şef de camapnie, principalul său rival, Miron Mitrea, joi seară, Victor Ponta a mai făcut un pas.

La şedinţa Comitetului Executiv al PSD, organizaţia Giurgiu a fost scoasă de sub influenţa lui Marian Vanghelie. Adrian Popescu, şeful filialei şi omul de încredere al primarului sectorului 5 a fost suspendat, iar filiala a intrat sub coordonarea lui Adrian Năstase până la numirea unui interimar.

Comitetul Executiv al TSD pregătea o mişcare similară în privinţa preşedinţilor de organizaţii de tineret de la municipiul Bucureşti şi de la cele şase sectoare, consideraţi a fi oamenii lui Vanghelie. Aceştia ar fi urmat să fie înlocuiţi ieri cu oameni fideli lui Nicu Bănicioiu, şeful TSD. De teamă însă ca acest scandal să nu strice şi mai tare poza de familie de la Consiliul Naţional, mazilirea a fost amânată pentru o dată ulterioară. Citiţi şi:

  • Juniorii lui Marian Vanghelie, măturaţi de revoluţia Nicu Bănicioiu
  • Seniorii social-democraţi, "cei mai dinamici şi cei mai militanţi"
  • Tinerii PSD mută bătălia electorală pe facebook
  • Dragnea despre Geoană: "Mă gândesc că poate se gândeşte să se gândească mai bine când vorbeşte"
  • Femeile PSD vor locuri mai la vedere. Ponta: "Şi Gaddafi era înconjurat de femei"
  • Geoană nu critică, el doar constată