Indignaţii americani, capitalişti fără voia lor

Indignaţii americani, capitalişti fără voia lor

Manifestanţii de pe Wall Street au devenit peste noapte manageri financiari după ce mii de dolari intră zilnic în conturile mişcării sub formă de donaţii.

Deşi denunţă lăcomia corporatistă şi inechităţile sociale ale sistemului capitalist, mişcarea "Ocupaţi Wall Street" nu se sfieşte să accepte donaţii din surse pe care nu le identifică mereu. Aproape 450.000 de dolari s-au strâns până în prezent în conturile organizaţiei, determinând liderii mişcării să îl numească pe unul dintre membri, un fost om de afaceri, să administreze aceste fonduri care cresc de la zi la zi. "Sunt mult mai mulţi bani decât ne aşteptam să primim", a declarat Darrell Prince, cel care păzeşte visteria mişcării.

Bani cu nemiluita

Aproape 100.000 de dolari sunt donaţii oferite personal de americani la centrul de comandă al mişcării stabilit în Parcul Zuccotti din Manhattan, New York. Circa 8.000 de dolari sunt strânşi zilnic numai în cutiile special amplasate în parcul respectiv, alte câteva mii intrând în conturi prin intermediul tranzacţiilor online sau cecurilor livrate prin poştă, a dezvăluit Prince. Toate acestea pe lângă grămezi întregi de bunuri oferite de susţinători: conserve, pături şi chiar ochelari de înot pentru ca manifestanţii să fie protejaţi de sprayurile cu piper utilizate de poliţişti.

Manifestanţii anticapitalism nu prea ştiu ce să facă cu toţi aceşti bani, dezvăluie ziarul american "Wall Street Journal". În jur de 1.500 de dolari sunt cheltuiţi zilnic pentru mâncare iar alţi 20.000 de dolari au fost investiţi pentru achiziţia de laptopuri şi camere video, dar şi în campaniile de promovare pe Internet a protestelor.

Mişcarea intenţionează să scoată şi un ziar - "Occuppied Wall Street Journal" - care să devină platforma oficială a noului curent.

Expertiză financiară

Deşi stângace în manevrarea banilor, grupul capătă pe zi ce trece expertiză financiară, a dat asigurări Darrell Prince. Până la momentul în care sumele mari de bani vor fi gestionate integral de membrii mişcării şi pentru a nu deranja Fiscul american, "Ocupaţi Wall Street" a apelat la o organizaţie non-profit pentru a-i intermedia relaţia cu autorităţile financiare americane.

Toate sumele donate sunt trecute pe un tabel accesibil membrilor mişcării, după care sunt depozitaţi la o filială din apropiere a Băncii Amalgamated, controlată integral de sindicatele americane.

Prince susţine că în următoarele zile toate donaţiile vor fi făcute publice pe Internet, un gest de transparenţă menit, probabil, să atenueze criticile celor care susţin că mişcarea de îndepărtează de obiectivul iniţial. Contabilul de ocazie subliniază, de asemenea, că orice cheltuială suplimentară este aprobată de mişcarea anticapitalism prin vot în "adunarea generală". Banii sunt folosiţi şi pentru training financiar pentru adepţii curentului, recunoaşte Prince, dar cu scopul instituirii "unui model de schimbare care nu se aseamănă deloc cu cel de pe Wall Street".

EFECTE

Avantaje şi dezavantaje pentru Obama

Fără o conducere anume, fără revendicări precise, indignaţii americani pot fi un atu sau un dezavantaj pentru tabăra democrată, aşa cum este Tea Party pentru republicani. Obama ar putea să mizeze pe acest val de nemulţumire, dar el se teme de efectul de bumerang al accentelor sale populiste.

Luând act de "frustrarea" americanilor, victime ale comportamentului bursier de pe Wall Street, preşedintele aminteşte cât de util este un sistem financiar puternic şi vorbeşte de eficienţa noilor reglementări.

Dacă îi susţin prea deschis pe manifestanţi, democraţii se tem să nu-i îndepărteze pe donatorii de fonduri pentru campanie şi să nu aibă de suferit din cauza avalanşei populismelor de stânga.

Pe de altă parte, democraţii se tem ca nu cumva nemulţumirea lor să se transforme într-o deziluzie faţă de primul mandat al lui Obama.

Ne puteți urmări și pe Google News