Cu cât voia să cumpere un fost cancelar vest-german Germania de Est
- Paul Ciocoiu
- 9 octombrie 2011, 14:33
Ludwig Erhard, fost cancelar al Germaniei de Vest între 1963-1966, intenţiona să cumpere Germania de Est de la Uniunea Sovietică la un preţ de 25 de miliarde de dolari, dezvăluie noi documente date publicităţii de CIA şi Departmanetul american de Stat, citate de publicaţia Der Spiegel.
Cancelarul îşi propusese să prezinte planurile sale de realizare a unităţii germane preşedintelui american John F. Kennedy, stabilind chiar o întâlnire la nivel înalt dedicată acestei probleme. Asasinarea fostului lider de la Casa Albă a fost o primă piedică pentru eforturile cancelarului german.
Erhard, artizanul relansării economice a Germaniei Occidentale în timpul administraţiei Kondrad Adenauer, din anii '50, şi-a coordonat planurile de cumpărare a Germaniei comuniste cu ambasada americană de la Berlin, reuşind să capteze atenţia ambasadorului George McGhee.
Fostul cancelar creştin-democrat şi-a ascuns însă intenţiile de politicienii germani, singurul căruia i-a dezvăluit planurile sale ambiţioase fiind, surprinzător, rivalul său politic de atunci, primarul Berlinului, social-democratul Willy Brandt, cancelar apoi între 1969-1974. "Cât crezi că ar cere ruşii în schimbul RDG-ului?" l-ar fi întrebat Erhard pe Brandt între patru ochi, a recunoscut fostul primar într-un interviu acordat în 1984.
Potrivit stenogramelor de la ambasada americană, divulgate recent de oficialii de la Washington, Erhard voia să profite de criza economică din Uniunea Sovietică pentru a-şi vedea planul realizabil. În schimbul cedării RDG-ului, fostul cancelaer era dispus să împrumute Moscovei 25 de miliarde de dolari (100 de miliarde de mărci) spe o perioadă de zece ani.
Americanii au zis nu planului Avertizat de americani că sovieticii ar putea să nu îi mai restituie banii, Erhard a răspuns că, în acest caz, nu ar fi deranjat şi că acesta ar fi până la urmă preţul reunificării germane. Pe lângă împrumutul în bani, fostul cancelar voia să îi momească pe sovietici şi cu transfer de tehnologie germană pentru dezvoltarea industrială a Siberiei, unul din planurile ambiţioase de atunci ale Moscovei. Erhard mai miza pe competiţia deschisă de atunci dintre URSS şi China pentru a convinge regimul sovietic să accepte banii oferiţi.
Deşi diplomaţii americani de la Bonn păreau interesaţi de planul lui Erhard, Departamentul de Stat a pus serios sub semnul întrebării şansele sale de reuşită. La scurt timp după crăciunul din 1963, Erhard s-a întâlnit cu preşedintele american Lyndon Johnson la ferma acestuia din Texas. Fostul lider de la Casa Albă a dezvăluit apoi unui apropiat că Erhard l-a sufocat pur şi simplu cerându-i insistent să prezinte oferta lui Nikita Hruşciov în numele vest-germanilor, Johnson refuzând de fiecare dată.
Ludwig Erhard a renunţat la planurile sale în final. În octombrie 1964, Nikita Hruşciov era înlăturat de la conducerea URSS iar noul lider Leonid Brejnev reuşise să negocieze împrumuturi avantajoase cu mai multe ţări occidentale. Un sfert de secol mai târziu, trupele sovietice se retrăgeau din Germania de Est pentru un preţ mult mai redus: 15 miliarde de mărci.