Infidelitatea în familie: cine şi de ce pune coarne

Infidelitatea în familie: cine şi de ce pune coarne

În faţa marilor tentaţii, pălesc toate jurămintele făcute în vremurile în care partenerii trăiau perioada de lapte şi miere. Femeile înşală când "jumătatea" le neglijează, bărbaţii o fac din curiozitate.

Infidelitatea are puncte de plecare diferite pentru bărbaţi şi femei. Ei caută mai mult sex şi atenţie, ele vor să umple un gol emoţional. Tocmai de aceea, femeile se şi îndrăgostesc de amanţi, în timp ce bărbaţii pot rămâne detaşaţi din punt de vedere sentimental.

Potrivit portalului medical WebMD.com, genele asociate cu căutarea de senzaţii şi emoţii intense, precum consumul de alcool sau jocurile de noroc, pot fi asociate, de asemenea, cu promiscuitatea şi infidelitatea.

Studiul citat de portal s-a axat pe gena DRD4, asociată cu comportamente ce fac parte dintr-un mecanism de recompensare. Se pare că persoanele care au o variaţie genetică a DRD4 sunt mai predispuse la infidelitate.

Cum citeşti semnele adulterului

"Cele mai frecvente cauze ale infidelităţii sunt dificultăţile sau problemele din viaţa de cuplu, situaţiile critice sau de criză, care sunt inevitabile", arată Bogdana Bursuc, medic psiholog şi psihoterapeut la clinica "Mind Institute" din Bucureşti.

Unii specialişti în psihologia umană spun că aceia care îşi înşală partenerii sunt mai atenţi la felul în care arată, îşi critică soţul/soţia sau le oferă cadouri. Se pare că, prin atitudinea critică, cel infidel caută să dea vina pe celălalt pentru ceea ce a făcut, iar când îl copleşeşte cu daruri încearcă, de fapt, să îşi spele vinovăţia. Aceste semne nu sunt însă universal-valabile.

"Depinde foarte mult de la o persoană la alta, şi de celelalte schimbări care pot apărea concomitent în viaţa fiecăruia - naşterea unui copil, schimbarea jobului, o perioadă mai stresantă", precizează Bogdana Bursuc.

Mare atenţie însă la perioadele în care există probleme în cuplu, întrucât de multe ori decizia de infidelitate semnalează vulnerabilitatea emoţională a celui care o ia. "Aceasta are o funcţie pentru cel în cauză: distragerea atenţiei de la problema de cuplu, confirmarea feminităţii/masculinităţii (dacă aceasta lipseşte în cuplu), asigurarea că poate avea o altă relatie dacă actuala se destrăma", explică psihologul.

Ce faci când suspectezi că eşti înşelat

Este important să discutaţi despre suspiciunile pe care le aveţi cu partenerul de viaţă cât mai devreme cu putinţă, chiar dacă nu aveţi dovezi clare. Indiferent dacă suspiciunile se confirmă sau nu, cuplul trebuie să lucreze la capitolul încredere şi comunicare, sfătuiesc specialiştii.

"Discuţia nu trebuie să fie în termeni de blamare, ci în termeni de rezolvare a problemelor de cuplu care au favorizat accesarea acestei soluţii emoţionale pe termen scurt - şi anume, infidelitatea", mai spune Bogdana Bursuc. "Cele mai frecvente cauze ale infidelităţii sunt dificultăţile sau problemele din viaţa de cuplu, situaţiile critice sau de criză, care sunt, de fapt, inevitabile". BOGDANA BURSUC, psiholog şi psihoterapeut la "Mind Institute"

PEDEAPSĂ

Noul Cod Civil: cine înşală, plăteşte

Partenerul căruia i se pune coarne poate fi despăgubit în bani, dacă infidelitatea duce la divorţ. Până acum câţiva ani, adulterul era infracţiune penală în România, pedepsită cu închisoarea. În prezent, este stipulată în noul Cod Civil, care va intra în vigoare în data de 1 octombrie 2011.

Documentul prevede că, în situaţia în care căsătoria este desfăcută ca urmare a adulterului unuia dintre soţi, cel înşelat va putea primi despăgubiri de la partea infidelă. Citiţi şi:

  • Adulterul: cine îl uită şi cine îl iartă?
  • Cine calcă primul strâmb în cuplu?
  • Cinci reguli şi cinci mituri ale căsniciilor durabile
  • Infidelitatea, o greşeală de iertat?
  • Cum te refaci după o relaţie eşuată