Traian Băsescu: Ne-am întâlnit cu Barack Obama. Ne-a spus că susţine modificarea legii de acordare a vizelor

Traian Băsescu: Ne-am întâlnit cu Barack Obama. Ne-a spus că susţine modificarea legii de acordare a vizelor

Preşedintele SUA, Barack Obama, i-a promis lui Traian Băsescu că va susţine modificarea legii privind acordarea vizelor pentru români. Anunţul a fost făcut de şeful statului român la întoarcerea din SUA, pe aeroportul Henri Coandă.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat azi la întoarcerea din SUA obiectivele pe care le-a avut vizita sa. Primul a fost semnarea acordului pentru scutul antirachetă. "Odată transpus în practică, nivelul de securitate al României e cel mai înalt din istoria acestei ţări. Pune cetăţenii, instituţiile şi economia românească în deplină siguranţă", a spus Traian Băsescu, precizând că acordul nu are clauze secrete şi că va fi făcut public când se va conveni şi cu partea americană. "Un alt document extrem de important" este Declaraţia comună privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI. "Prin acest document se balansează parteneriatul militar cu multe alte zone de interes comun, una dintre ele este Visa Waiver. În declaraţia adoptată este menţionat că preşedintele Barack Obama îşi asumă susţinerea modificării legii pentru acordarea vizelor. Declaraţia politică este primul document asumat de cei doi şefi de stat pentru secolul XXI", a declarat preşedintele României. Preşedintele a cerut ca elementele din declaraţia privind parteneriatul strategic cu SUA să devină "linia de conduită, de acţiune executivă" în relaţiile dintre cele două ţări, apreciind că este vorba de un parteneriat din care câştigă ambele părţi. "Acordul nu are nimic secret" În altă ordine de idei, în zece zile, autorităţile române vor conveni cu Departamentul de stat al SUA ca Acordul să poată fi făcut public în ambele state, a mai precizat şeful statului. Imediat ce se va ajunge la această înţelegere, secretarul de stat Bogdan Aurescu "va da public toate explicaţiile pe fiecare clauză a Acordului", a mai explicat şeful statului."Acordul nu are nimic secret. Vreau să îndepărtez orice speculaţie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca în următoarele zece zile să putem conveni cu Departamentul de stat să facem public acest acord, atât în România, cât şi în SUA", a spus Băsescu, adăugând că Acordul va trebui ratificat în Parlamentul României.

Preşedintele Traian Băsescu a mai explicat că, pentru încheierea acordului privind scutul antirachetă, secretarul de stat Bogdan Aurescu a acţionat în baza unui mandat scris şi aprobat de el."Bogdan Aurescu a acţionat în baza unui mandat scris şi aprobat de mine", a afirmat Traian Băsescu."Îmi asum alături de el viitoarele critici, dacă vor fi. S-ar putea să am şocul să îl aplaudaţi", le-a mai spus preşedintele ziariştilor.

CITIŢI ŞI:

  • SUA, gata să extindă sistemul Visa Waiver
  • Visa Waiver, o problemă tehnică, nu una politică
  • VEZI noul sediu de unde îţi vei lua viză pentru SUA. PLUS IMAGINI PANORAMICE 360°
  • WikiLeaks: Oficial SUA: nu dăm drumul la vize, până nu permiteţi adopţiile. Traian Băsescu: este ridicolă blocarea adopţiilor în curs
  • Românii vor obţine mai uşor vizele pentru SUA
  • Loteria vizelor SUA: false speranţe pentru 22.000 de oameni

Ne puteți urmări și pe Google News