Pe scut sau sub scut

Pe scut sau sub scut

În antichitate, pentru spartani rezultatul unei bătălii se afla odată cu răspunsul la această întrebare: pe scut sau sub scut, adică învins sau învingător. Cam aceasta este întrebarea firească astăzi, după încheierea exercițiului electoral de la Chișinău, altfel spus a câștigat sau nu soluția pro-europeană.

Basarabia este după 100 de ani de administrare țaristă și apoi după aproape 50 de ani de administrare sovietică o realitate specială cu busola parțial dereglată, o societate divizată între Occident și Orientul Post-sovietic. Nostalgia pentru stabilitatea egalitară a epocii comuniste afectează mai ales mediul rural și categoriile de vârstă care s-au format și și-au trăit partea activă a vieții în perioada comunistă. Pe de altă parte există și o altă percepție care vine de la așteptările occidentale ale unei bune părți a populației, diaspora moldoveană - cei care în căutarea unui trai mai bun sau unei societăți articulate și democratice au găsit soluția emigrării. Și aceștia nu sunt deloc puțini în Moldova, reprezentând o parte esențială a populației active din mica republică Sud-Est europeană.

Este clar, fractura dintre aceste două categorii a fost în ultimii 35 de ani și este încă evidentă. Dar mai sunt două alte lucruri de menționat aici, pe de o parte schimbarea evidentă a raportului dintre cele 2 categorii de populație în aceste ultime trei decenii în favoarea pro-occidentalilor, ca și amestecul brutal al Federației Ruse în problemele interne, în procesul electoral din Republica Moldova.

Mai este ceva important de spus – Moldova a beneficiat alături de Ucraina, de un val special de simpatie odată cu oribila invadare a Ucrainei și bombardarea acesteia de către armatele Federației Ruse. Această simpatie s-a materializat la Bruxelles prin începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, depășind țări din Balcanii de Vest mai bine pregătite din punctul de vedere al criteriilor de aderare ale uniunii și aliniate de multă vreme la start. Rapiditatea acestui proces a pus Kremlinul în încurcătură și atunci cum puteau să facă altceva, decât ce știau mai bine – utilizarea abundentă a resurselor pentru punerea în aplicare a unui mare mecanism de corupție electorală în Moldova.

Important este faptul că acest mecanism nu a dat rezultatele scontate, pro-occidentalii câștigând la limită referendumul, iar Maia Sandu chiar dacă nu a reușit să câștige alegerile din primul tur de scrutin a reușit să se situeze pe primul loc.

Războiul nu s-a încheiat, vor urma 2 săptămâni de confruntări crâncene, miza realegerii Maiei Sandu este esențială pentru viitorul democratic al Republicii Moldova, iar inamicii acesteia și ai Basarabiei nu sunt deloc puțini.