EXCLUSIV EVZ. Oprişan, despre scandalul gazonului: "Nu ar trebui căutaţi vinovaţii"

EXCLUSIV EVZ. Oprişan, despre scandalul gazonului: "Nu ar trebui căutaţi vinovaţii"

Gazonul de pe cel mai scump stadion din România a cedat încă de la inaugurare. S-a întâmplat aseară, în prima jumătate de oră a meciului România-Franţa. Presa franceză l-a catalogat drept "un câmp de cartofi", iar jucătorii români au spus că e un dezastru. O persoană care a participat la montarea gazonului a explicat, sub anonimat, pentru EVZ, de ce s-a stricat gazonul de la Arena Naţională şi cine este de vină pentru că iarba nu s-a prins. Acesta susţine că organizatorii ştiau din timp că va deveni "un câmp de cartofi". Contactat de EVZ, Adrian Oprişan, patronul firmei Gama Verde, cea care s-a ocupat cu plantarea gazonului, a declarat că "este firesc ce s-a întâmplat".

UPDATE 14.25. PSD dă cu Oprişan de gazonul de pe Naţional Arena Potrivit unui document intern al PSD obţinut de EVZ, în mesajele pe care  comunicatorii PSD trebuie să le răspândească la TV cu privire la problema gazonului de National Arena vina este aruncată pe Oprişan în timp ce primarul Sorin Oprescu este scos din ecuaţie. Conducerea şi strategii PSD îi sfătuiesc pe social-democraţi să susţină în intervenţiile lor în presă că primarul Sorin Oprescu nu are nici o vină în timp ceresponsabilitatea pentru gazonul defectuos aparţine fratelui vicepreşedintelui PSD Marian Oprişan. UPDATE: Întrebat de EVZ cine este de vină pentru că gazonul s-a stricat şi cine ar trebui să înlocuiască iarba, Oprişan a declarat că nu ar trebui căutaţi vinovaţii. "Este firesc ce s-a întâmplat. Nu ar trebui căutaţi vinovaţii. Nu vreau să intru în detalii. Acum am o întâlnire de care trebuie să mă ocup. E importantă", a spus Oprişan. Nu au fost condiţii propice Construit după proiectul care s-a folosit atunci când a fost ridicată arena din Frankfurt, pe Naţional Arena nu bate soarele suficent, iar curenţii de aer nu circulă în aşa fel încât gazonul proaspăt montat să prindă rădăcini repede şi să se păstreze. Astfel, deşi gazonul pus pe stadion ar fi de calitate, acesta nu s-a prins pentru că nu a avut condiţii propice ca să fie bun pentru meciul România-Franţa. O spun chiar oameni care au muncit la montarea gazonului şi surse din cadrul Primăriei Capitalei. "La fel s-a întâmplat pe stadionul Commerzbank-Arena, unde, timp de mai mulţi anii, gazonul s-a tot uscat. După, autorităţile au decis să ia măsurile optime. Au montat sisteme care să ajute la creşterea şi prinderea ierbii proaspăt montate", au explicat, pentru EVZ, surse din cadrul Muncipalităţii. Acestea au mai precizat că firma care a montat gazonul, Gama Verde, ar fi avertizat Municipalitatea de faptul că gazonul nu se va prinde din cauza condiţiilor improprii. "Trebuiau montate sisteme care să ajute gazonul să se fixeze. Constructorul nu a pus la dispoziţie planul de construire, deci nu s-a ştiut care sunt condiţiile climatice de pe stadion", au explicat, pentru EVZ, o parte din mnuncitorii care au lucrat la plantarea ierbii. "O să-mi dea nişte explicaţii" Edilul-şef al Capitalei a precizat că gazonul este sub antrepriza constructorului, Max Bogl. "Acesta a asigurat că nu o să fie chiar aşa groaznic. Astăzi o să mă întâlnesc cu el să-mi dea nişte explicaţii", a declarat Sorin Oprescu, adăugând că gazonul a fost reparat. Potrivit acestuia, gazonul a fost plătit din banii Federaţii Române de Fotbal. Pe Commerzbank-Aren gazonul a trebuit să fie complet înlocuit mai des decât pe stadionul vechi -Waldstadion, potrivit wikipedia.org. După ce s-au săturat să schimbe iarba, în toamna anului 2007, a fost montat un sistem de iluminare special, care încurajează creşterea ierbii, chiar şi în zilele reci şi întunecate, şi gazonul trebuie înlocuit mai rar. CITIŢI ŞI:

  • Naţional Arena, stadion de 234 de milioane de euro cu gazon de doi lei! Oprescu zice că a fost acceptabil. VEZI IMAGINI JENANTE
  • România - Franţa 0-0. "Adieu", calificare! Cum aţi trăit marea inaugurare?
  • Marcel Pavel şi FRF, amendaţi pentru "reinterpretarea" imnului naţional