Bogaţii nu vor mai fi încălziţi de Stat în această iarnă. Cum arată noua grilă

Bogaţii nu vor mai fi încălziţi de Stat în această iarnă. Cum arată noua grilă

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

În urma deciziei, în timp ce persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau, până acum, 10% subvenţie, din iarna aceasta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%. Pentru persoanele singure, acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Totodată, va fi considerat "consumator vulnerabil" cel care nu poate să menţină temperatura în locuinţă la cel puţin 21 grade Celsius. Premierul Emil Boc a recomandat autorităţilor locale să acorde subvenţii la căldură doar celor cu venituri reduse şi să nu inducă în eroare populaţia.

Primăriile pot da tuturor subvenţie pentru căldură

"La nivel local, autorităţile au cel puţin două opţiuni la dispoziţie: să dea cum au dat şi anul trecut subvenţie, asta înseamnă că îi sprijină pe toţi, indiferent că au venituri mari sau mici, în mod egal. Dacă vrea să facă precum Executivul, să spună că nu mai sponsorizez pe acela care are venituri foarte mari", a explicat şeful Executivului.

El le-a atras atenţia autorităţilor locale că nu au voie "să se joace cu focul" şi să folosească în chip demagogic sau populist această temă. Dacă autorităţile locale vor da în sezonul rece viitor doar jumătate din sumele alocate anul trecut pentru subvenţii, consumatorul vulnerabil va plăti aceeaşi factură pe care a plătit-o anul trecut.

Listele celor subvenţionaţi, mai lungi ca iarna trecută

Potrivit ministrului Muncii Sebastian Lăzăroiu, în această iarnă vor beneficia de sprijin financiar pentru plata facturii la energie termică 330.000 de familii, în timp ce iarna trecută au primit ajutorul de căldură 200.000 de gospodării. Şi, vor fi consideraţi eligibili cei care au un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 615 lei. La calcularea venitului pe cap de membru de familie, necesar pentru a se stabili dacă un consumator casnic poate primi - sau nu - ajutor de căldură, se va ţine cont atât de veniturile salariale şi de altă natură, dar şi de bunurile din proprietate.

Dacă o familie are un venit care permite acordarea ajutorului financiar, dar are un tractor, câteva hectare de pământ sau alte mijloace de o anumită valoare nu va mai putea beneficia de ajutorul de căldură. Şi dacă ai cameră video, o maşină care nu are peste zece ani vechime şi ceva bani în bancă - valoarea facturii de căldură în iarna acesta va fi mai mare faţă de iarna trecută.

1.082 de lei este pragul până la care persoanele singure şi care nu pot asigura o temperatură de minim 21 de grade Celsius vor primi ajutor de 10% din factura de căldură Citiţi şi:

  • Căldura, mai scumpă la iarnă. VEZI noile criterii de acordare a subvenţiilor
  • Află dacă te încadrezi la ajutorul de încălzire

Ne puteți urmări și pe Google News