Israelul îşi securizează graniţa cu Egiptul după atentatele de la Eilat

Israelul îşi securizează graniţa cu Egiptul după atentatele de la Eilat

Şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Benny Gantz, a dispus astăzi noi măsuri pentru securizarea frontierei cu Egiptul, după avertismentele serviciilor de informaţii privind riscul lansării de noi atacuri teroriste dinspre teritoriul statului vecin, scrie ziarul Haaretz.

Joia trecută, opt israelieni au fost ucişi după ce militanţi palestinieni au deschis focul de pe teritoriul egiptean asupra unor autobuze care părăseau staţiunea Eilat.

Noile măsuri vizează instalarea de noi dispozitive electronice de supraveghere a frontierei, dar şi suplimentarea efectivelor militare staţionate în portul Eilat, de la Marea Roşie.

Tot astăzi, armata israeliană l-a eliminat pe militantul palestinian Ismael al-Asmar, responsabil de transferul de fonduri utilizate în atacurile de joia trecută. Oficialii israelieni au argumentat că al-Asmar a fost anihilat pentru că pregătea un alt atac dinspre Peninsula Sinai.

Până la căderea regimului Mubarak, statul evreu menţinuse o prezenţă militară discretă la graniţa cu Egiptul, în baza unui acord de pace cu statul arab care prevedea şi demilitarizarea Peninsulei Sinai. În ianuarie 2011, pe fondul protestelor anti-Mubarak, guvernul de la Ierusalim a fost de acord să permită regimului de la Cairo să transfere un batalion în zonă, în apropierea staţiunii Sharm el-Sheikh.

În paralel cu eforturile Israelului de securizare a graniţei cu Egiptul, puterea militară de la Cairo a dispus o amplă operaţiune de localizare a tunelurilor de la graniţa cu Fâşia Gaza şi de distrugere a acestora. Rachetă trasă din Gaza, căzută în Egipt

O rachetă palestiniană trasă din Fâşia Gaza în această după-amiază a căzut în teritoriul egiptean, în apropiere de oraşul de frontieră Rafah, rănind o femeie, transmite AFP. Este pentru a doua oară când o rachetă palestiniană lansată din Fâşia Gaza ratează teritoriul statului evreu şi cade, din greşeală, de partea egipteană a frontierei.

Un armistiţiu fragil între mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, şi Israel, este în vigoare de luni, după mai multe zile de tiruri de rachete palestiniene şi de răspunsuri în forţă israeliene. Principalele facţiuni palestiniene din Gaza au convenit să stopeze tirurile, cerând Israelul să-şi sisteze atacurile contra teritoriului palestinian. Cu toate acestea, acordul de încetare a focului rămâne extrem de fragil după moartea unui activist al grupării radicale Jihadul islamic, ucis într-un raid israelian, urmat de tiruri de mortiere contra statului evreu şi raiduri israeliene miercuri.

Ne puteți urmări și pe Google News