Dezbatere publică pe taxarea producătorilor de medicamente: "Suntem suprafiscalizaţi"

Dezbatere publică pe taxarea producătorilor de medicamente: "Suntem suprafiscalizaţi"

Dezbaterile în sănătate pe legi care sunt programate să intre în vigoare continuă şi după demisia ministrului Sănătaţii, Cseke Attila. Azi-dimineaţă, la sediul MS, a avut loc o dezbatere publică despre aşa numitul sistem de clowback, care vizează taxarea producătorilor de medicamente în funcţie de vânzări.

"Producătorii de medicamente români plătesc deja taxe şi impozite de 16%. Încă o taxă înseamnă suprafiscalizare", este de părere preşedintele Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian. El mai spune că medicamentele generice "sunt obligatoriu cu 35% mai ieftine şi aduc reduceri bugetului. Ar trebui stimulat consumul de generice, nu supraimpozitat".

„Nepermiterea creşterii consumului afectează pacienţi nou diagnosticaţi”

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), în schimb, spun că sunt de acord cu introducerea acestei taxe, însă nu în forma propusă de Ministerul Sănătaţii. "Taxarea cu o valoare disproporționată de 60% va face dificilă susţinerea tratamentelor pacienților care se vor îmbolnăvi după intrarea în vigoare a acestei hotărâri. Majoritatea pacienților bolnavi de diabet, HIV, cancer, TBC trăiesc în prezent datorită tratamentelor actuale. Nepermiterea niciunei creșteri a consumului de medicamente înseamna privarea de tratament a pacienților nou diagnosticați", susțin reprezentanţii ARPIM. Ei propun o taxare progresivă a creșterii anuale a bugetului de medicamente compensate și gratuite, după cum urmează: • 10% pentru o creştere a consumului între 0-10% • 20% pentru o creşterea consumului între 10-20% • 30% pentru o creştere a consumului între 20-30% • 50% pentru o creştere a consumului mai mare de 30%

„Taxarea progresivă propusă de ARPIM are avantajul de a permite o creștere moderată, în acord cu nevoile de tratament ale pacienţilor și de asemenea, noile investiții care vor încuraja dezvoltarea medicamentelor care se dovedesc a fi utile pacientilor. În plus, companiile membre ARPIM vor contribui la sprijinirea financiara și pe viitor a sistemului de sănătate din Romania", mai susţin reprezentanii ARPIM.

Propunerile producătorilor, în analiză

Subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la dezbatere, a spus că se vor consemna toate propunerile şi se aşteaptă şi alte propuneri până luni, urmând ca ele să fie discutate şi analizate şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News