Efectele neplăcute ale arsurilor cauzate de expunerea îndelungată la soare ar putea fi diminuate de vin, conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Barcelona şi publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Studiul aduce dovezi cum că strugurii şi toţi derivaţii acestora au în componenţă flavonoid, care ajută la protecţia pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete produse de soare. Flavonoidele se găsesc în general în plante, protejându-le de microbi şi insecte. Consumul de vin previne Alzheimer şi cancerul la prostată
Autorii acestui studiu au explicat că până acum era cunoscut efectul benefic al vinului împotriva unor boli precum Alzheimer sau cancer la prostată, însă nimeni, până acum, nu se gândise să studieze efectele asupra pielii.
Oamenii de ştiinţă au explicat că atunci când razele ultraviolete ajung pe suprafaţa pielii umane, activează molecule reactive de oxigen care oxidează lipidele din corp ce generază la rândul lor enzime care distrug pielea. Flavonoidele care se găsesc în struguri opresc activarea moleculelor reactive în celulele pielii expuse la soare.
Cercetătoarea Marta Cascante crede că noile descoperiri ar putea duce la noi modalităţi de protejare a pielii de razele nocive ale soarelui.