FMI a găsit noi surse pentru creşterea economică. VEZI unde

FMI a găsit noi surse pentru creşterea economică. VEZI unde

Agricultura ar putea putea da un impuls creşterii PIB în acest an, după ce exporturile, care au susţinut până acum majorarea economică, au încetinit.

România trebuie să se redefinească din punct de vedere economic şi să găsească noi resorturi de creştere pentru viitor, după ce în ultimii ani s-a concentrat în special pe austeritate.

Aceasta a fost una din temele principale din discuţiile care au avut loc ieri între delegaţia Fondului Monetar Internaţional, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, reprezen tanţii opoziţiei şi cei ai sindicatelor.

"Una din temele pe care se axează discuţiile Fondului Monetar Internaţional cu guvernanţii, partidele politice şi partenerii este reluarea creşterii economice. Totodată, se discută despre măsurile care pot încuraja creşterea numărului de locuri de muncă", a declarat pentru Evenimentul Zilei Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Soluții pentru redresarea economică

Dacă până acum reprezentanţii FMI se concentrau în discuţiile cu guvernanţii în special pe chestiuni macroeconomice, respectiv atingerea ţintelor de deficit bugetar sau a altor indicatori, atitudinea acestora a început să se schimbe în ultima perioadă.

"Reprezentanţii instituţiei abordează tot mai des probleme de structură" şi se concentrează asupra soluţiilor concrete care ar permite redresarea economică, potrivit lui Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.

Pentru a avea însă creştere sustenabilă, sistemul trebuie curăţit. Ce înseamnă asta? Referindu-se doar la sectorul sanitar, Traian Băsescu, a vorbit în cadrul discuţiilor cu FMI despre reformă, care trebuie să pornească de la eficientizarea managementului şi care abia apoi trebuie continuată cu stimularea investiţiilor, aşa încât banii să fie cheltuiţi cu folos.

Va fi revizuită prognoza?

Criza datoriilor suverane din zona euro afectează inevitabil România. În aceste condiţii, poate fi menţinută prognoza de creştere economică pentru acest an, convenită de guvernanţi şi FMI, de 1,5%? "Sunt discuţii pe această temă. Motorul exporturilor a descris o tendinţă de încetinire în ultimul timp, ca urmare a scăderii creşterii economice a ţărilor din zona euro, în special în Germania", a spus Tănăsescu.

Dar, spune acesta, anul agricol se anunţă a fi unul bun, ceea ce înseamnă că ar putea avea o contribuţie semnificativă la PIB, cuprinsă între 500 de milioane şi un miliard de euro. "În acest moment nu este oportun să vorbim despre o schimbare de prognoză. Avem motive să credem că s-ar putea ajunge la o creştere de 1,5%", a spus Tănăsescu.

Însă, atrage atenţia reprezentantul României la FMI, "România trebuie să-şi restructureze economia. Avem nevoie de un nou model de creştere, segmente care să creeze noi locuri de muncă şi valoare adăugată". Potrivit acestuia, România a reuşit să redreseze dezechilibre mari din anii 2007 – 2008 şi a avut o acţiune proactivă, pentru a preveni riscurile ce pot apărea. "În acest moment nu este oportun să vorbim despre schimbarea prognozei de creştere a PIB pentru acest an.“ MIHAI TĂNĂSESCU, reprezentantul României la FMI

RESTRUCTURARE

Cum vede Băsescu reforma în sistemul sanitar

România nu-şi mai poate irosi resursele într-un sistem care refuză o reformă reală, a declarat Traian Băsescu, în cadrul întâlnirii avute la Cotroceni cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, informează Agerpres.

"Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcţional din punct de vedere managerial şi mai târziu să îndreptăm banii din investiţii pentru a acoperi găurile care se creează în mod constant în sistemul sanitar", a afirmat preşedintele.

Totodată, potrivit şefului statului, principalul obiectiv, în contextul actual, îl reprezintă îndreptarea resurselor guvernamentale în susţinerea creării de locuri de muncă.

Băsescu a subliniat faptul că principalul obiectiv al guvernului este menţinerea unei tendinţe de creştere economică şi în următoarea lună, pentru că, altfel, dacă vor continua să fie aplicate măsuri de austeritate şi plăţi ale arieratelor, spre exemplu, vor fi diminuate resursele pentru investiţii şi va fi ratată creşterea PIB-ului.

Liderul opoziţiei, sceptic

La finalul întâlnirii cu reprezentanţii celor trei instituţii financiare, liderul PSD, Victor Ponta a declarat că Executivul va folosi banii puşi la dispoziţie de FMI prin acordul stand-by de tip preventiv.

Potrivit acestuia, în afara celor 20 miliarde din împrumutul anterior, folosiţi deja de guvernul, autorităţile nu au fost sincere în legătură cu suma reală care va fi împrumutată.

În plus, Victor Ponta a anunţat că USL a ridicat cinci probleme în discuţiile de luni, printre care programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, prin care patru miliarde de euro ar urma să fie cheltuiţi anul acesta şi anul următor "pentru interese electorale", îngreunând până la anul, datoria publică a României cu încă 2,5% din PIB.

"Ne-am făcut datoria să spunem că Guvernul ne cam minte şi vorbeşte de 10%, am aflat cifrele reale, este vorba de 3% grad de absorbţie al fondurilor europene", a adăugat Ponta. Citiţi şi:

  • Victor Ponta: Ne-am întâlnit cu FMI pentru că USL se pregăteşte de guvernare
  • Deficitul bugetar la şase luni, sub ţinta stabilită cu FMI
  • FMI, la Cotroceni. Jeffrey Franks, tutuit de Băsescu
  • Emil Boc către misiunea FMI: Provocarea este să nu ne întoarcem la populism

Ne puteți urmări și pe Google News