Averea lui Aurelian Şoric stă să se evapore

Averea lui Aurelian Şoric stă să se evapore

Fostul şef al Poliţiei Neamţ a pierdut prima bătălie în instanţă cu ANI. Judecătorii i-au respins ieri cererea de încetare a procesului.

Procesul în care Aurel Şoric, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, este acuzat că nu poate justifica 360.000 lei va continua, după ce judecătorii au respins ieri cererea acestuia privind raportul întocmit de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Potrivit lui Horia Georgescu, secretarul general al Agenţiei, Şoric a deschis, în paralel, un alt proces împotriva raportului ANI care arăta că nu-şi poate justifica o parte din avere, cerere care a fost respinsă încă de la primul termen. "În continuare, la aceeaşi instanţă se va judeca cererea noastră de confiscare", a declarat Georgescu pentru EVZ.

Cu averea la judecată

Inspectorii ANI au cerut, pe 1 iunie, confiscarea sumei de 360.000 de lei pe care comisarul Aurelian Şoric nu ar putea-o justifica, suma reprezentând diferenţa dintre averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 1996 - 2010. Două săptămâni mai târziu, Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău a fost de acord cu cererea de a-i confisca banii comisarului de poliţie Şoric şi dosarul a ajuns pe masa judecătorilor. În septembrie se va judeca şi cererea fostului şef al Poliţiei Neamţ de anulare a raportului întocmit de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

Sesizările care au pornit ancheta

Aurelian Şoric a intrat în atenţia inspectorilor în toamna anului trecut. Aceştia s-au sesizat din oficiu şi au demarat o verificare a averii strânse de fostul şef al IPJ Neamţ şi de soţia sa. Inspectorii au stabilit că Şoric şi nevasta lui au câştigat din salarii, în perioada 1996-2010, suma totală de 1.017.669 lei, ei descoperind venituri de 1,2 milioane de lei obţinute din alte surse. În baza acestor date, inspectorii ar fi constatat o diferenţă de 365.865 lei care, în opinia lor, nu poate fi justificată şi au cerut confiscarea.

Prieten bun cu interlopul Mararu, ucis într-o cafenea

În iunie 2011, la o zi după anunţul făcut de ANI, Aurelian Şoric a făcut mai multe precizări legate de averea sa. "Nu mai deţin autoturismul Rover din 2008, iar terenul de 830 mp din Piatra Neamţ este un întreg, prin alipirea a trei suprafeţe, contra sumei de 132.021 lei şi nu 150.000 lei, aşa cum rezultă din comunicat", a afirmat Şoric.

Aurelian Şoric a intrat în vizorul superiorilor lui în toamna anului trecut, după o răfuială în lumea interlopă din Piatra Neamţ. Scandalul a izbucnit după ce, în noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope, a fost ucis într-o cafenea de Cristian Chilat. Presa a arătat legătura dintre victimă, familia acesteia şi Aurelian Şoric.

LA NUMĂRĂTOARE

Zestrea unui ofiţer de poliţie

Inspectorii de integritate au verificat averea familiei Şoric şi au constatat că în perioada 1996 – 2010, aceasta a deţinut:

  • 3 terenuri situate în Piatra Neamţ;
  • 2 terenuri situate în Iaşi, achiziţionate în perioada 2004 - 2005 cu suma totală de 22.145 euro;
  • 3 apartamente în Iaşi; 
  • un imobil de locuit în Piatra Neamţ; 
  • 2 autoturisme marca Rover, respectiv BMW; 
  • 2 autoturisme marca Renault, respectiv KIA SPORTAGE;
  • 2 autoturisme marca SAAB, respectiv VOLKSWAGEN PASSAT, achiziţionate în perioada 2001 - 2006 cu suma de 20.798 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News