"Poliţiştii locali vin la muncă sub influenţa băuturilor alcoolice"

"Poliţiştii locali vin la muncă sub influenţa băuturilor alcoolice"

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a coordonat, astăzi, o şedinţă a conducerii Poliţiei Capitalei, Jandarmeriei Bucureşti şi a Poliţiilor Locale de la cele şase sectoare. La întâlnire, poliţiştii s-au plâns de colegii lor de la poliţia locală.

Tema abordată la întâlnire a fost colaborarea instituţională pe mai multe direcţii ce ţin de atribuţiile fiecărei structuri: paza şi ordinea publică, circulaţia rutieră, intervenţii, prevenţie şi controale.

"Brigada de Poliţie Rutieră a semnalat, la rândul ei, câteva probleme cu care se confruntă în colaborarea cu Poliţia Locală: neprezentarea la ora stabilită pentru activităţile comune, prezentarea la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice, refuzul de a se implica în activităţi de fluidizare a traficului rutier, cu precădere în orele de vârf, lipsa de reacţie în cazul unor evenimente care implică ridicarea şi transportul unor vehicule în timpul nopţii", se specifică în comunicatul Prefecturii Capitalei.

Ca urma a deficienţelor reclamate de autorităţile statului, Prefectul Capitalei le-a cerut reprezentanţiilor Poliţiilor Locale să colaboreze cu Poliţia şi Jandarmeria şi să-şi îndeplinească mai eficient atribuţiile în ceea ce priveşte ordinea publică în parcuri şi pieţe, combaterea comerţului stradal ilegal, cerşetorii şi parcagiii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Poliţiile locale trebuie să ofere sprijin în cadrul patrulelor mixte care, la nivelul Capitalei, în unele sectoare funcţionează iar în altele nu. În acelaşi context s-a discutat şi problema asigurării ordinii publice cu ocazia diverselor evenimente, care trebuie facută numai la solicitarea Jandarmerie şi numai pe baza protocolului de colaborare încheiat cu aceasta", a explicat Atănăsoaei.

Ca urmare, Prefectul Mihai Cristian Atanasoaei le-a cerut să întocmească până pe 15 august planul de supraveghere rutieră unitară, precum şi să participe alături de Poliţia Rutieră la ceea ce înseamnă degajarea carosabilului în cazul accidentelor cu consecinţe grave.

Un alt punct care trebuie urgent remediat se referea la uniforma Poliţiei Locale care, de multe ori, este foarte asemănătoare cu cea a Poliţie Naţionale, deşi modelul acestora este reglementat prin lege şi trebuie respectat.

"La nivelul Capitalei avem aproximativ 2.300 de politişti locali care beneficiază în 2011 de un buget de 127.289.970 lei. Scopul pentru care aceste instituţii funcţionează este acela de a veni în sprijinul autorităţilor naţionale şi de a servi cetăţeanul. Am constatat astăzi ca la nivelul Capitalei există numeroase disfuncţionalităţi în colaborarea dintre instituţii şi am cerut Poliţiilor Locale să îşi eficientizeze activitatea. Prin noua lege, Poliţia Locală nu mai este armata personală a primarului şi trebuie să depasească urgent această abordare" a declarat Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Acesta a atras atenţia că şi instruirea poliţiştilor locali este deficitară, din cauză că aceştia nu se prezintă la ore.