Ruşii din clasa de mijloc se gândesc la emigrare

Ruşii din clasa de mijloc se gândesc la emigrare

Ruşii cu venituri mici sunt convinşi că viaţa în străinătate este mai bună decât în ţară, dar nu se grăbesc să plece, pentru că nu au "bani şi relaţii". O treime dintre ruşii mai înstăriţi declară, însă, că ar dori să plece din Rusia pentru totdeauna sau cel puţin pentru o perioadă de timp, relatează Agerpres.

Cercetarea realizată de Centrul de sondare a opiniei publice Levada arată că nici reprezentanţii clasei de mijloc nu sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc în Rusia. Însă, spre deosebire de cei săraci,  o treime dintre aceşti respondenţi au declarat că ar dori să plece din Rusia.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de tineri cu vârsta între 25 şi 39 de ani, cu un venit ridicat pe membru de familie (între 800 şi 2.000 de euro) şi cu domiciliul în capitală sau în alte 12 mari oraşe ale Rusiei. Majoritatea acestora se consideră oameni realizaţi, iar 52% dintre ei privesc cu încredere spre viitorul. Perspectivele Rusiei ca ţară le stârnesc îngrijorare. Sunt persoane bine informate, care citesc ziare şi sunt la curent cu evenimentele pe plan mondial. Germania, destinaţia favorită Potrivit sondajului, cei mai dornici să părăsească ţara sunt cei tineri din Moscova, fără familie. Ei spun că ar dori să locuiască în Germania (19%), SUA (15%), Marea Britanie (13%), Italia sau Franţa (8%), Canada (6%), Elveţia (5%), Spania (5%) şi alte ţări europene. Potrivit sondajului, respondenţii care au călătorit peste hotare sunt mai doritori să plece din ţara lor.

Circa 54% dintre potenţialii emigranţi şi-au făcut deja relaţii şi cunoştinţe în afara Rusiei, în timp ce 73% dintre cei care nu s-au gândit niciodată să plece din ţară, nu au astfel de cunoştinţe şi resurse. Primul motiv pentru care ruşii ar pleca din ţară este nivelul de trai din alte ţări, urmat de nemulţumirea legată de actualul sistem instituţional din Rusia, neasigurarea proprietăţii şi presiunile autorităţilor asupra oamenilor de afaceri. În ce priveşte opţiunile politice, 31% ar vota cu Rusia Unită, mult mai puţini decât susţinătorii de la nivel naţional ai partidului pro-Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News