Spania: Sute de copii au fost furați și vânduți, cu ajutorul medicilor, asistentelor și călugărițelor

Spania: Sute de copii au fost furați și vânduți, cu ajutorul medicilor, asistentelor și călugărițelor

Tragedia copiilor furați și vânduți, în timpul dictaturii lui Franco, dar și după, bântuie și acum Spania. Neconsolate, numeroase familii spaniole încearcă și astăzi, prin tribunale, să afle soarta a sute de copii dispăruți, în ultimele patru decenii. Povestea celor care vor să știe adevărul după zeci de de ani este redată de ziarul american New York Times.

Ceea ce părea a fi o răzbunare politică împotriva celor care erau de stânga, în timpul dictaturii lui Francisco Franco, s-a transformat, ulterior, într-o rețea criminală de trafic de copii,  în care un rol important l-au avut doctori, asistente medicale și chiar călugărițe, scrie New York Times.

Săptămâna trecută, Concepcion Rodrigo Romero (78 de ani), s-a alăturat numărului tot mai mare de părinți spanioli care recurg la ajutorul justiției pentru a afla ce s-a întâmplat cu copiii lor.  Fostă croitoreasă, Conception Romero a născut prematur prematur, în 1971.  Femeia povestește, într-un interviu, că un medic de la spitalul din Sevillia i-a spus atunci că are un băiat, ”mic, dar sănătos și capabil să se facă mult mai mare". Cu toate astea, din acel moment, medicul a dispărut, și nu și-a mai văzut vreodată copilul. Un al doctor a venit după câteva zile și l-a informat pe soțul său că bebelușul a fost transferat la un alt spital, pentru un alt control, însă acolo a murit. Conform versiunii celui de-al doilea doctor, spitalul respectiv a avut grijă ca micuțul să fie îngropat, undeva în cimitirul din Sevillia, într-un mormânt nemarcat.

”În adâncul ființei mele am știut mereu că fiul meu mi-a fost răpit”, a mărturisit Conception Romero

Ne puteți urmări și pe Google News

Justiția spaniolă s-a simțit să acționeze după ce Anadir, o asociație care reunește persoane ce își caută copiii sau părinții, a depus la începutul acestui an o plângere. Procurorul general a anunțat luna trecută că 849 de astfel de cazuri sunt examinate în prezent, iar în 162 există dovezi care confirmă teoria răprii.

Potrivit ziarului New York Times, disparițiile acestor copii au avut loc între 1950  și 1990,  adică multă vreme după moartea lui Franco, în 1975. Nu se poate spune însă dacă unii oficiali guvernamentali au jucat vreun rol.

Călugărițele au vândut copii

Președintele Anadir, Antonio Barroso, care a aflat recent că și el a fost adoptat, susține că Spania devenise un centru al criminalității internaționale în traficul de copii, iar mulți nou-născuți au fost vânduți pentru adopție în străinătate. În cazul deschis de bărbat, câteva călugărițe au admis că au vândut copii, fără însă să spună ceva despre vreo rețea criminală. Nici Biserica Catolică nu a dorit să facă vreun comentariu. NYT notează că o companie din Madrid a realizat, din ianuarie, o bază de date ADN pentru 700 de persoane. Chiar și cu ajutorul ADN-ului, procurorii întâmpină însă dificultăți în identificarea rămășițelor copiilor despre care se presupune că au fost înmormântați în gropi comune.