Admitere liceu 2011. Fără emoţii pentru doi elevi de nota 10 din cartierul Rahova
- Cristina Olivia Moldovan
- 11 iulie 2011, 14:06
După aflarea rezultatelor la evaluarea naţionala 2011, absolvenţii de gimnaziu află, săptămâna viitoare, la ce licee vor învăţa. Singurii care au deja locul asigurat sunt elevii eminenţi.
Ieri s-a încheiat perioada în care absolvenţii claselor a VIII-a au putut completa listele cu opţiunile pentru liceu.
De astăzi începe aşteptarea, iar programul informatic îi va repartiza în funcţie de medie şi dorinţe. Pentru cei mai mulţi, săptămâna rămasă până la afişarea rezultatelor la admitere este una încărcată de emoţii. Alţii, stau liniştiţi pentru că ştiu că orice s-ar întâmpla locurile lor sunt rezervate. Ei sunt elevii cu zece pe linie. În familiile Alinei Ţuţu şi a lui Tudor Paraschivescu, doi elevi bucureşteni, rezultatele Evaluării Naţionale 2011 au fost prilej de sărbătoare cu tort şi şampanie. Cei doi au încheiat gimnaziul cu 10, iar la examenul de la finalul clasei a VIII-a au obţinut nota maximă. Amândoi au fost elevi ai Şcolii Nr.280 "Mihail Sebastian", din cartierul Rahova.
Cheia învăţăturii: să înţelegi ceea ce citeşti
Când a aflat rezultatele la Evaluarea Naţională, mama Alinei, care era la serviciu, a început să chiuie de bucurie prin birou. Economistă, pasionată de matematică, mama i-a transmis şi fetei dragostea pentru cifre şi calcule.
"E atât de frumoasă matematică. Şi atât de logică şi de simplă, pentru că pentru orice exerciţiu ai o singură opţiune corectă", spune Alina. Este convinsă că, exersând la matematică, şi-a dezvoltat logica, iar acest lucru a ajutat-o să înveţe bine la toate materiile.
"Nu tocesc niciodată, îmi fac scheme logice, şi nu mă las pe ultima sută de metri", este reţeta care i-a adus fetei performanţa. Pe cei ce îşi doresc rezultate similare, Alina îi sfătuieşte să înveţe constant şi, mai ales, să înţeleagă ce citesc. "Să nu me mo reze pur şi simplu, ci să-şi dovedească logic fiecare informaţie".
Admişi la cel mai bun liceu
Din toamnă, eleva eminentă va învăţa la Colegiul "Sfântul Sava", profil matematică-informatică, bilingv, iar apoi se va orienta spre medicină ori economie. Colegul de şcoală al Alinei, Tudor Paraschivescu, şi el cu zece pe linie, va învăţa tot la Colegiul "Sfântul Sava", unde reuşesc să intre doar cei mai buni elevi. Părinţii lui, ingineri, sunt cei care i-au cultivat băiatului interesul şi dragostea pentru învăţătură. A mers la olimpiade în fiecare an, şcoala este pentru el o plăcere, iar în timpul liber iese cu prietenii ori citeşte cărţi de aventură şi SF.
"Simţeam că le sunt drag profesorilor"
Tudor spune că a obţinut note bune la şcoală pentru că a fost tot timpul atent în clasă, chiar şi atunci când colegii lui aveau alte preocupări în timpul în care profesorul preda. "Dacă eşti atent la ore, înveţi 80% din materie", a constatat băiatul. Iar alte două avantaje ale lui au fost ambiţia şi atitudinea profesorilor. "Am învăţat cu plăcere şi pentru că profesorii m-au încurajat mult şi pentru că simţeam că le sunt drag". Băiatul spune că îi va fi dor de şcoala din Rahova, dar e convins că în Colegiul "Sf.Sava" va fi cel puţin la fel de bine.
SĂPTĂMÂNA DE FOC
Repartizarea computerizată: 12 iulie
Conform calendarului de admitere la liceu, procesul de repartizare computerizată se face în data de 12 iulie. În 13 iulie, listele cu absolvenţii repartizaţi se vor afişa în unităţile de învăţământ gimnazial, iar două zile mai târziu fiecare liceu va afişa lista candidaţilor admişi. În intervalul 15 iulie-25 iulie, viitorii boboci îşi vor depune dosarele la şcolile în care au fost repartizaţi. Peste 220.000 de elevi au participat la Evaluarea Naţională 2011.
Conform rezultatelor la evaluarea naţionala 2011, oferite de Ministerul Educaţiei, 1.870 dintre ei au luat zece la limba şi literatura română, 3.308 au obţinut această notă la matematică şi 195 la limba şi literatura maternă. Cei mai mulţi elevi care au luat cel puţin o notă de zece sunt din Bucureşti: 185 la limba şi literatura română şi 356 la matematică. La polul opus, se află cei cu note sub 5: 27.510 la limba română şi 58.848 la matematică. Spre deosebire de examenul de Bacalaureat, unde au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă peste 500 de elevi, la Evaluarea Naţională 2011 s-a întâmplat acest lucru doar în cazul a trei elevi.
Ei au fost prinşi cu telefonul mobil în sală, lucru interzis de regulament, sau încercând să copieze. Trişorii au primit nota 1, însă li s-a permis să participe la restul probelor. Mediile lor s-au diminuat mult, la fel şi şansele de a învăţa la un liceu bun. CITIŢI ŞI:
- Admiterea la liceu 2011: VEZI ce liceu trebuie să alegi şi cum se completează fişa
- Admiterea la liceu 2011. VEZI calendarul înscrierilor şi broşura cu liceele din Capitală
- Rezultate evaluare naţioanal 2011. Sute de contestaţii după examenul
- Evaluarea naţională 2011 s-a încheiat. EVZ te ajută să-ţi calculezi media de admitere la liceu, în funcţie de profil şi de anul absolvirii gimnaziului
- Fiica cea mare a premierului Boc, elevă de nota 8 la evaluarea naţională 2011