În ce acţiuni să investeşti ca să câştigi bani pe Bursă

În ce acţiuni să investeşti ca să câştigi bani pe Bursă

Curajoşii care au cumpărat anumite acţiuni de pe Bursa de la Bucureşti au avut un profit mult peste cel oferit de bănci sau de fonduri mutuale, în prima jumătate a acestui an.

Pariul pe blue-chipsuri, aşa cum sunt cunoscute investitorilor pe Bursă acţiunile companiilor mari, nu a adus randamentul scontat, în primele şase luni ale anului. Indicele BET, al celor mai importante zece acţiuni listate, a crescut cu doar 3,5%, iar BET-FI, indicele societăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea (simbol FP), cu 1,3%. Titlurile FP au o pondere mare în portofoliul celor doi indici, iar evo luţia negativă a acestora a influenţat puternic randamentul. Acţiunile FP au scăzut cu aproape 16% în primele şase luni. "Investiţiile la bursă aduc câş tiguri pe termen lung, nu imediate", spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

"După cum ştim, însă, diferenţa majoră faţă de dobânda unui depozit sau a unei obligaţiuni este că randamentele la Bursă nu se obţin în mod constant şi ordonat, ci pot exista perioade de creşteri accelerate, de stagnare sau de scăderi, toate înregistrate pe parcursul unei tendinţe generale ascendente a preţurilor acţiunilor", adaugă acesta.

Un bun exemplu în acest sens este Oltchim (OLT), acţiune a cărei cotaţie a crescut de opt ori faţă de finele anului trecut, de la 0,203 lei până la 1,7 lei. Oltchim a evoluat astfel datorită preconizatei privatizări, devenită obligatorie după ce compania a fost inclusă pe lista de monitorizare a FMI, şi a interesului investitorilor străini PCC şi Carlson Ventures.

De altfel, evoluţia OLT din ultimele două luni a fost presărată şi cu scăderi de 15% într-o singură şedinţă, nu doar de creşteri.

Un portofoliu cu potenţial

Pentru următoarele luni, brokerii se aşteaptă ca incertitudinea să continue. Tensiunea ridicată de pe pieţele externe, pe fondul crizei datoriilor publice, nu va dispărea uşor. Astfel, volatilitatea ar putea continua, inclusiv cu o scădere a unor titluri. Dar, aşa cum în prima parte a anului au existat şi acţiuni precum Azomureş, care a crescut cu 67%, sau Compa Sibiu, cu plus 41%, şi în a doua jumătate a anului vor fi acţiuni ce merită deţinute.

Printre titlurile care nu ar trebui să lipsească din portofoliu se află OMV Petrom, companie care urmează să-şi majoreze numărul acţiunilor libere la tranzacţionare cu un pachet de peste 9%, pe care îl va vinde statul. Interesul pentru aceste titluri este foarte mare, iar creşterea de 14% din primele şase luni este aş teptată să continue.

De asemenea, Transelectrica va efectua, până la sfârşitul anului, o ofertă secundară pentru 15% dintre acţiuni şi o majorare de capital de 12%. Titlurile TEL au urcat cu 15% în 2011. La acestea se adaugă acţiunile companiilor care vor raporta rezultate pozitive la şase şi la nouă luni. Iar aşteptări pozitive sunt pentru societăţile care exportă cât mai mult din producţia proprie, cum ar fi Azomureş, Alro Slatina sau Transgaz. Chiar şi BVB ar putea deveni interesantă dacă acţionarii vor aproba fuziunea cu Bursa de la Sibiu, Sibex.

EVOLUŢIA COTAŢIILOR

Top 5 creşteri* pe Bursă

Top 5 scăderi* pe Bursă

*Evoluţie în perioada 3 ianuarie 2011 – 29 iunie 2011 Sursa: BVB

Ne puteți urmări și pe Google News