Funeriu, picat în fața senatorilor la gramatică: În DEX, "coleg" este de genul neutru

Funeriu, picat în fața senatorilor la gramatică: În DEX, "coleg" este de genul neutru

Iritare, nervi şi amuzament în plenul Senatului. Venit să susţină o iniţiativă legislativă privind pensiile profesorilor universitari, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu s-a încurcat în genul substantivului "coleg" cu care i-a gratulat pe senatori. “E genul neutru", a susţinut ministrul Educaţiei, citând eronat conţinutul DEX-ului. Siguranţa lui Funeriu a stârnit amuzamentul şi ironia Opoziţiei care i-au recomandat să mai consulte încă o dată DEX-ul pentru afla că substantivul respectiv este de fapt de genul masculin.

Aflat în plenul Senatului pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului la un proiect de lege privind profesorii universitari, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu i-a enervat pe senatorii Opoziţiei în momentul în care li s-a adresat cu apelativul "domnilor colegi".

"Din punctul meu de vedere a existat şi continuă să existe un fel de război de comunicare între instituţia ministerului Educaţiei şi instituţia Senatului României. Vreau să-i adresez d-nului ministru Funeriu apelul meu insistent de înţelegere că în Senat sunteţi invitatul nostru d-nule ministru, că aici nu se aplaudă când o replică dată de un senator ne convine sau nu ne convine şi că atunci când aveţi în faţa dvs un plen al Senatului şi o Comisie de educaţie, ca şi altele încărcate cu oameni de experienţă, să încercaţi să intraţi într-un dialog civilizat şi contructiv cu instituţia noastră", l-a avertizat preşedintele Senatului, Mircea Geoană pe ministrul prea apropiat cu senatorii.

Replica ministrului de resort a dat apă la moară senatorilor PSD şi PNL. "Într-adevăr, stimate domnule senator mi-am cântărit şi am încercat să-mi cântăresc foarte bine cuvintele cu apelativul de coleg, şi am să vă spun de ce. La începutul acestei şedinţe – şi încerc că fiu un om cât se poate de disciplinat şi de respectuos – aţi chemat, de faţă cu studenţii să avem un alt tip de dialog. (...) Putem să dăm foarte multe lecţii de gramatică, puteţi da foarte multe lecţii de foarte multe lucruri, eu nu o să-mi permit acest lucru, îmi voi permite doar să spun că în limba română conform DEX cuvântul coleg este neutru, nu este defel feminin", a spus Funeriu, vizibil enervat de admonesterea lui Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atât a trebuit senatorilor USL. În timp ce democrat-liberalul Vasile Blaga îl îndemna pe ministrul Educaţiei să nu-şi mai "pună Senatul în cap" cu astfel de demonstraţii gramaticale, senatorul Georgica Severin l-a invitat pe ministru să mai consulte încă o dată conţinutul DEX-ului mult invocat.

"Am o precizare simplă: este de genul masculin, totuşi! Un coleg, doi colegi! Haideti, totuşi, suntem în Senatul României şi avem pretenţii, avem aici studenţi care ne urmăresc", l-a taxat Severin pe Funeriu.

Ironiile Opoziţiei nu s-au oprit aici. Liberalul Puiu Haşotti i-a recomandat ministrului ca măcar raportul proiectului de lege aflat în discuţie să fie "neutru".