Pacientul Hugo Chavez ridică tensiunea în Venezuela

Pacientul Hugo Chavez ridică tensiunea în Venezuela

Preşedintele venezuelean a fost supus unei intervenţii chirurgicale în Cuba, luna aceasta. Recent au apărut zvonuri că ar suferi de cancer la prostată şi nu se ştie când va reveni acasă.

Speculaţiile privind desemnarea unui succesor al preşedintelui venezuelean s-au intensificat în ultimele zile, mai ales după ce publicaţia de limbă spaniolă "El Nuevo Herald", din Miami, a scris sâmbătă că Hugo Chavez "este în stare critică". "Nu este pe punctul de a muri, dar este într-o stare critică şi, de fapt, complicată", a precizat publicaţia respectivă, citând surse din serviciile secrete americane.

Chiar dacă oficialii de la Caracas neagă aceste informaţii şi Chavez însuşi şi-a reluat, vineri, activitatea pe Twitter, în Venezuela şi în afara ei se fac scenarii pentru înlocuirea sa în cazul în care va muri sau nu îşi va mai putea exercita atribuţiile de şef al statului.

Ce spune Constituţia

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Constituţiei Venezuelei, în cazul "absenţei temporare" a preşedintelui pentru o perioadă de până la 90 de zile, acesta este înlocuit de vicepreşedintele Elias Jaua. Vicepreşedintele este cel care duce până la capăt mandatul şefului statului dacă acesta moare sau demisionează, mai spune Legea fundamentală.

În condiţiile în care, anul viitor, sunt programate alegeri prezidenţiale, Jaua şi ceilalţi membri ai anturajului lui Hugo Chavez vor fi puşi într-o situaţie delicată dacă liderul de la Caracas nu se însănătoşeşte, scriu jurnaliştii de la Associated Press.

"Nu există un adjunct în cadrul grupării lui Chavez. Dacă Hugo Chavez nu este capabil să desemneze şi să susţină pe altcineva, vor exista disensiuni", spune Steve Ellner, profesor de ştiinţe politice la Universidad de Oriente, din Venezuela. Ellner este convins că gruparea preşedintelui nu se va destrăma dacă Chavez reuşeşte, în cele din urmă, să desemneze un candidat la prezidenţialele din 2012.

Favorit pare să fie Elias Jaua, dar unii observatori ai scenei politice venezuelene merg pe mâna influentului Rafael Ramirez, actualul ministru al Energiei. Opoziţia de la Caracas şi-a făcut deja auzită vocea, insistând asupra faptului că este neconstituţional ca Hugo Chavez să conducă ţara din afara graniţelor ei. Totuşi, vicepreşedintele Jaua refuză să îi ia locul. "Chavez este un om care se recuperează pentru a continua bătălia", a ţinut să precizeze Jaua acum două zile.

Versiunea oficială

Aflat într-o vizită oficială la Havana, Hugo Chavez a fost operat într-un spital din Havana. Diagnosticul oficial: abces pelvian, survenit ca urmare a unei acumulări de puroi în partea inferioară a abdomenului. În Venezuela s-au înmulţit însă speculaţiile conform cărora preşedintele ar avea cancer la prostată, relatează "Daily Mail". Zvonurile privind apropiatul sfârşit al liderului de la Caracas au fost alimentate şi de sosirea, în Cuba, a fiicei sale, Rosines. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/lxFfquUvIB0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 1999 este anul în care Hugo Chavez a preluat puterea la Caracas

MODELUL CUBANEZ

Un sistem medical controlat de stat

În Cuba, sistemul medical este controlat în totalitate de stat, neexistând spitale sau clinici particulare.

"Toată lumea are dreptul la asistenţă medicală şi îngrijire. Statul garantează acest drept, asigurând îngrijire şi spitalizare gratuite", potrivit Articolului 50 din Constituţia Cubei.

În această ţară, speranţa medie de viaţă este una dintre cele mai ridicate din regiune: 77,64 ani. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Cuba asigură câte un medic la fiecare 170 de locuitori şi doar Italia stă mai bine la acest capitol. Însă pentru că au salarii mult sub standardele internaţionale, mulţi medici cubanezi bine pregătiţi şi apreciaţi aleg să emigreze.

Cuba are şi o serie de spitale rezervate diplomaţilor şi străinilor, care aduc anual la buget aproximativ 40 de milioane de dolari. Cei mai mulţi pacienţi provin din America Latină, Europa, Canada şi Statele Unite. Regimul de Havana câştigă bani şi din vânzarea unor produse medicale, precum vaccinurile.