Atmosfera vieneză se mută la Bucureşti

Atmosfera vieneză se mută la Bucureşti

Între 24 iunie - 2 iulie, centrul Capitalei găzduieşte cea de-a şasea ediţie a maratonului de muzică şi film, Bucharest Music Film Festival (BMFF).

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti (ArCuB) reuneşte, în Piaţa "George Enescu", artişti de marcă în încercarea de a aduce arta mai aproape de publicul bucureştean şi nu numai.

Timp de nouă zile, platoul din proximitatea Ateneului Român reconstruieşte atmosfera bunului gust şi rafinamentului vienez printr-un program de calitate, la care accesul este gratuit.

Mihaela Păun, director ArCuB, preciza că "programul este adaptat pentru toate vârstele şi încearcă să satisfacă toate gusturile".

Pe lângă spectacolele ce se desfăşoară zilnic între orele 18.00 şi 23.00, vizitatorii pot achiziţiona suveniruri de la standurile special instalate cu acest prilej, iar copiii se vor putea aventura pe Corabia Piraţilor, spaţiul de joacă amenajat pentru prichindei.

De asemenea, pe parcursul Festivalului va fi organizată o tombolă la care sponsorii pun în joc mai multe premii, acordate prin extragere în ultima zi a evenimentului. Istoricul festivalului se leagă de colaborarea cu Primăria Vienei în organizarea primei ediţii sub numele de "Mozart Fest". Produsul ArCuB a transformat oraşul, ani la rând, într-o imensă scenă în aer liber şi a devenit una din mărcile culturale ale capitalei.

Anul acesta, în zilele de week-end, programul va fi deschis de "Ora de vals". Perechi de balerini profesionişti, coordonaţi de Monica Petrică şi Răzvan Mazilu, vor susţine demonstraţii coregrafice de graţie alternând paşii de vals cu mişcările de balet.

Muzică pe alese

Pe scena festivalului vor urca orchestre şi grupuri instrumentale cu numeroase distincţii internaţionale, ce vor susţine concerte şi recitaluri excepţionale. Printre aceştia se numără pianistul Horia Maxim, Filarmonica Oltenia din Craiova, Cvartetul Artmusik, Trio Veritas, Laura Păuna, Grupul Vocal Acapella, solistul rus Vadim Palmov, Toma Popovici, Horia Mihail, Camerata Regală, premiată la oncursului Jeunnesses Musicales 2011 şi Orchestra Simfonică Bucureşti, ce va deschide maratonul muzical printr-un spectacol dirijat de Florin Toton.

Suita evenimentelor zilnice va fi încheiată printr-o serie de proiecţii cinematografice ale unor spectacole de operă şi muzică clasică, ce vor aduce într-o manieră simbolică în centrul Bucureştiului Filarmonica din Viena, pe cea din München pe Gustav Mahler sau consacratul trio de tenori Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras.

Bucureştenii, consumatori de cultură

Raluca Ciută, PR ArCuB, a declarat pentru EVZ: "Anul trecut am înregistrat un număr de 20.000 de participanţi, de-a lungul celor nouă zile de festival, aşadar din punctul nostru de vedere bucureştenii sunt mari consumatori de cultură, atâta timp cât au la dispoziţie un program pe măsura aşteptărilor".

Evenimentul vine în sprijinul acelora care poate chiar nu-şi permit să plătească costurile unui spectacol de muzică clasică sau de operă şi încearcă să încurajeze manifestările artistice de acest gen.

CONCERT

Seară de metal la Arenele Romane

O seară de "gothic metal" şi "doom metal" vă aşteptă, astăzi, la Arenele Romane, la ora 19.00, unde va avea loc concertul suedezilor de la "Lake Of Tears". Daniel Brannare, Jonas Eriksson, Mihael Larrson şi Johan Oudhuis sunt pentru a doua oară în România, după ce, în 2006, i-au întâlnit pentru prima oară pe fanii de la noi.

Suedezii au pregătit pentru spectacolul de la Bucureşti piesele care i-au făcut renumiţi în toată Europa, dar şi melodii de pe noul album, Illwill, lansat în luna aprilie. Bilete mai puteţi găsi şi astăzi la casa Arenelor Romane, preţul unuia fiind de 120 de lei.

PLIMBARE

Descoperă Calea Victoriei

O călătorie de sâmbătă pe o stradă aristrocratică. Asta vor să facă cei de la Fundaţia Calea Victoriei, care vă invită astăzi, de la ora 10.00, să redescoperiţi frumuseţea caselor şi monumentelor din centrul Capitalei. Lectorii Anita Sterea şi Victor Grecu vă vor povesti despre arhitectura trecutului, dar şi despre oamenii care au locuit cândva în cele mai frumoase clădiri din Bucureşti.

Pentru a putea lua parte la această plimbare trebuie să plătiţi o taxă de 30 de lei. Studenţii au o mică reducere – de 5 lei. Locul de întâlnire este Palatul Cantacuzino, plecarea fiind programată la 10 fix.

ATELIER

Unde învăţăm să facem bijuterii

În fiecare duminică, până pe 28 august, ceainăria Serendipity va fi gazda unui workshop pentru confecţionarea bijuteriilor. Dacă vrei să deprinzi tehnicile de bază, să înveţi cum să foloseşti materialele, să confecţionezi mărgele din hârtie sau să faci brăţări din sârmă, dar şi să capeţi o imagine aspura designului de bijuterii, câţiva specialişti în domeniu îşi pun la dispoziţie experienţa lor.

Cursul complet are şase şedinţe, costul uneia fiind de 40 de lei, sau 210 lei dacă plătiţi pentru toate şase odată. În acest preţ intră materialele pe care le veţi folosi, dar şi un ceai aromat.

Ne puteți urmări și pe Google News