SENATUL EVZ: Alegeri anticipate sau grecizarea României

SENATUL EVZ: Alegeri anticipate sau grecizarea României

Ieri seară fiul meu mai mare avea o problemă: mai pleacă sau nu în Grecia împreună cu cei doi copii ai săi, teamă cea mare fiind eventuala grevă în sistemul de alimentare cu energie electrică a acelei ţări.

O ţară fără energie electrică în sec. XXI este o ţară care nu mai funcţionează deloc. Nici măcar benzinăriile nu mai pot furniza petrol atâta vreme cât pompele sunt acţionate electric.

Noi însă am aflat, în puţinele elemente ale dialogului între domnii Băsescu şi Antonescu pe care televiziunile le-au difuzat, că România nu are un guvern incompetent atâta vreme cât a reuşit să evite criza.

Am senzaţia că ne aflăm în epicentrul unei drame absurde. Preşedintele ne vorbeşte despre evitarea unei crize în acelaşi moment în care cei mai mulţi dintre analiştii economici din întreaga lume ne previn în legătură cu riscul unui nou puseu global al crizei. Ni s-a explicat îndelung cum e cu criza şi recesiunea şi cum România ar fi ieşit din recesiune exact în momentul în care, din nefericire, tara pare a se întoarce la "creşterea economică negativă".

Între timp suportăm subiecte fără nici un interes autentic pentru opinia publică românească, dar care pot distorsiona în mod fundamental perspectiva cetăţeanului asupra ţării în care trăieşte: urgenta modificare a Constituţiei sau reorganizarea administrativă a României.

Scopurile pot fi numeroase, de la eventuala reechilibrare electorală a PDL-ului până la "inventarea" unor tensiuni care să dea o oarecare credibilitate partidului de guvernământ în zona să electorală tradiţională, Transilvania.

Tuturor acestora li se adaugă reacţii hilare ale unor actori politici, cum ar fi preşedintele UDMR-ului, care ar rămâne la guvernare, dar ar protesta în acelaşi timp, în stradă, împotriva guvernului din care face parte. Este clar, "democraţia originală" a lui Ion Iliescu a fost instaurată. La sfârşitul lunii mai urmăream consternat o analiză a BBC-ului care discuta implicarea FMl în diverse ţări democratice din Europa. Nu erau luate în discuţie "împrumuturile istorice". Am fost extrem de mirat atunci când analiza BBC-ului nu vorbea despre Grecia ca despre cel mai îndatorat stat al acestor doi ani de criză, ci aşeza România pe primul loc. Sigur, cifrele sunt cele ştiute şi vă sunt multora cunoscute. Deliberat sau nu, se amestecă sumele împrumutate în ultimii ani cu împrumuturile anterioare, împrumuturile de la FMI cu alte împrumuturi, altfel spus mere cu pere. Aceasta este o tehnică de manipulare a informaţiei.

Nu vreau în nici un caz să susţin aici că România este astăzi într-o situaţie comparabilă cu cea a Greciei. Grecia suferă de o boală "democratică" cu mult mai veche, în Grecia demagogia este cronică, Grecia şi-a făcut o profesiune de credinţă în dezinformarea instituţiilor europene, iar Grecia este de mai multe decenii condusă de adevărate dinastii politice, în cel mai balcanic stil cu putinţă.

La noi, declinul este extrem de rapid indiferent dacă el este sau nu recunoscut de către autorităţi.

România este condusă de un parlament, care, chiar dacă este legal constituit, nu este şi moral justificat atâta vreme cât foarte mulţi dintre membri săi exprimă astăzi alte puncte de vedere decât ale celor care i-au trimis în cameră. Singura soluţie cu adevărat democratică pentru că România să nu ajungă în situaţia Greciei este cât mai rapidă organizare a unui scrutin pentru constituirea unui nou parlament, legitim. Atacurile interpersonale sau jignirile, astăzi nu fac decât să agraveze climatul politic şi să escaladeze o stare tensionată care nu poate să rămână fără consecinţe în viitorul apropiat.

Ne puteți urmări și pe Google News