Alegeri la Chişinău, o cursă cu un final imprevizibil
- Paul Ciocoiu
- 20 iunie 2011, 01:41
Rezultatul turului doi al alegerilor pentru primăria capitalei depinde doar de măsura în care liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon au reuşit să îşi mobilizeze ieri electoratul.
ORA 1.38: Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de Unimedia, după procesarea a 80% din voturi, Dorin Chirtoacă a obţinut 49,63%, iar Igor Dodon - 50,37%.
Turul doi al alegerilor locale din capitala moldoveană a mobilizat populaţia la urne, conştientă de miza ridicată a scrutinului în care s-au confruntat liberalul Dorin Chirtoacă, primarul în exerciţiu al Chişinăului, şi comunistul Igor Dodon. Acesta din urmă intrase ieri în cursă cu un avans de aproape două procente faţă de rivalul susţinut de coaliţia de guvernământ pro-europeană.
În restul ţării, peste 1.000 de candidaţi şi-au disputat 512 primării unde turul întâi nu a tranşat lupta electorală.
Fără exit-poll
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat ieri după-amiază că, în turul doi, nu a mai aprobat niciun sondaj de tip exit-poll, probabil după marja ridicată de eroare a celui realizat acum două săptămâni. "CEC nu a aprobat realizarea unui sondaj la ieşirea de la urne. Ba mai mult, chiar suntem indignaţi de unele încercări stupide de manipulare lansate pe Internet. Nu se realizează niciun exit-poll azi, 19 iunie", a declarat Iurie Ciocan, citat de Unimedia.
Primele rezultate parţiale erau programate să fie prezentate începând cu ora 23.00. Exit-poll-ul realizat acum două săptămâni de către CBSAXA, la comanda postului Publika TV, a avut o marjă de eroare de peste 10 procente. Sondajul l-a dat câştigător pe Dorin Chirtoacă, primarul în exerciţiu, cu 53 de procente. În realitatea, comunistul Igor Dodon s-a clasat pe primul loc la alegerile de acum două săptămâni, cu peste 48 la sută din voturi, Chirtoacă obţinând 46,5 procente.
Între intuiţie şi schimbare
Miza pentru primăria Chişinău este una ridicată din punct de vedere politic iar ambele tabere ştiu bine acest lucru. Mesajele lansate ieri au vorbit de la sine despre importanţa bătăliei electorale pentru cel mai mare oraş al ţării şi placa turnantă a economiei moldoveneşti. Municipiul asigură peste 45 la sută din PIB-ul Republicii Moldova şi peste 60 de procente din volumul total al impozitelor şi taxelor încasate la bugetul consolidat, potrivit site-ului Moldova.org. Alegerea lui Dodon ar duce capitala înapoi într-un trecut fără progres, avertiza premierul Vlad Filat, în timp ce fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu recomanda votanţilor să meargă pe drumul început "pentru că nu mai există cale de întoarcere".
Proeuropenii au făcut apel la populaţie să iasă la vot, în special tinerii, a căror absenţă în primul tur a înclinat balanţa în favoarea candidatului comunist, susţinut îndeosebi de electoratul rusofon de vârsta a treia. "Prezenţa la vot este hotărâtoare (...) va decide soarta acestor alegeri", a sintetizat Chirtoacă. "Intuiţia îmi spune că vom continua activitatea la Primărie în următorii patru ani şi vom continua modernizarea capitalei, iar lucrurile se vor aşeza la locurile lor", a adăugat el.
Contracandidatul său a încercat prin mesajul său către electorat să atingă o coardă sensibilă a alegătorilor moldoveni.
"Chişinăuienii au obosit de războaie politice şi vor o viaţă mai bună. Sunt convins că, de mâine (astăzi, n.r.), Chişinăul va avea o nouă pagină în istoria sa", a declarat acesta, făcând trimitere la instabilitatea politică din ultimii ani din Republica Moldova, imediat după înlăturarea regimului comunist în vara anului 2009.
Cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Curtea Supremă de Justiţie a anulat o dispoziţie a CEC prin care erau înlăturate draperiile de la intrarea în cabinele de vot. Comisia susţinea că urmăreşte prin această măsură să înlăture orice tentativă de fraudare a alegerilor.
Organizaţia Promo Lex, care a detaşat observatori în principalele secţii de vot din ţară, a denunţat însă mai multe negeruli, printre care intimidarea alegătorilor, inclusiv prin acte de violenţă, acţiuni de turism electoral şi tentative de vot multiplu.
EXEMPLU
Tineretul moldovean a chemat la urne
Tinerii moldoveni au preluat ieri iniţiativa mobilizării populaţiei la vot. Un grup de 200 de studenţi moldoveni care studiază la diferite universităţi din România au sosit la Chişinău la bordul mai multor autocare pentru a vota în cel de-al doilea tur al alegerilor locale, potrivit Pro TV Chişinău.
Studenţii au venit din Bucureşti, Sibiu, Constanţa, Braşov, Suceava şi Cluj-Napoca, întorcându-se în cursul serii în România. Ei au subliniat că prin gestul lor au vrut să arate populaţiei că le pasă de alegeri şi cine va administra capitala Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Tinerii au explicat, de asemenea, că transportul cu autocarele a fost asigurat de asociaţiile de studenţi basarabeni din România.
Tot ieri, în centrul Chişinăului, circa 100 de tineri au organizat un moment artistic pentru a încuraja populaţia capitalei să meargă la vot, potrivit portalului Unimedia. Ei au dansat pe ritmurile unei melodii a cântăreţei americane Barbara Streisand iar în final au format cu corpurile lor +1, pentru a transmite mesajul că orice vot în plus contează. Alţi 700 de tineri au organizat la Soroca o acţiune cu un scop similar.