S-a spart gheaţa în Prima Casă 4. BCR a dat creditul numărul unu

S-a spart gheaţa în Prima Casă 4. BCR a dat creditul numărul unu

Banca Comercială Română (BCR) a acordat ieri primul împrumut ipotecar prin Prima Casă 4, contractul fiind semnat în prezenţa premierului Emil Boc.

Creditul, în valoare de 58.000 euro, a fost contractat pe o perioadă de 30 de ani şi va finanţa achiziţia unui apartament de două camere în cartierul Titan din Capitală.

Premierul a precizat că până în prezent 12 bănci şi-au manifestat interesul de a continua prin Prima Casă 4, dintre care patru (BCR, Alpha Bank, CEC Bank şi BRD) sunt pe deplin operaţionale – au semnat cu Fondul de Garantare şi au aprobate normele de către BNR. Potrivit surselor revistei Capital, cele 12 bănci interesate să continue în noua etapă a programului Prima Casă şi care deţin cumulat 1,4 miliarde euro din plafonul de garanţii acordate de stat sunt: BCR, BRD, Alpha Bank, CEC Bank, Banca Transilvania, Millennium, Bancpost, Piraeus, OTP, Intesa, Leumi şi UniCredit. Spre deosebire de precedentele trei etape ale programului guvernamental, când băncile au acordat împrumuturi ipotecare garantate 100% de stat, în Prima Casă 4 băncile împart în mod egal riscul cu statul.În ciuda preluării unui risc de 50% de către bănci, condiţiile de creditare pentru clienţi au fost menţinute – avans minim de 5%, o marjă de dobândă de maximum 4% la euro şi de 2,5% la lei. În plus, Prima Casă 4 e accesibil şi pentru cei care deţin o locuinţă cu o suprafaţă de până în 50 mp.

Ca un avantaj pentru clienţi, faţă de precedentele etape, valoarea comisionului anual către Fondul de Garantare se înjumătăţeşte, în linie cu garanţia acordată de stat. Nivelul său este de 0,49% din soldul garanţiei

Ne puteți urmări și pe Google News