Zeci de mii de români şi-au căutat luna trecută un job în afară. Află care sunt cele mai căutate domenii
- Cosmin Pan ă
- 13 iunie 2011, 14:12
Ideea de a munci în străinătate rămâne o opţiune importantă pentru românii care îşi caută un rost. Potrivit recrutorilor, cererea pentru un job în străinătate este în creştere, iar cei mai mulţi candidaţi se îndreaptă spre agricultură, hoteluri şi turism. În mod surprinzător, nu se mai caută joburi în restaurante.
În luna mai, peste 62.000 de români şi-au căutat un loc de muncă în străinătate, în 29 de departamente din 41 de diferite ţări, conform statisticilor realizate de portalul de recrutate Tjobs. Ofertele sezoniere, la mare căutare Se observă, astfel, o creştere a cererii de 8% faţă de luna anterioară, una din explicaţiile recrutorilor pentru această creştere fiind şi locurile de muncă sezoniere, a căror ofertă creşte la începutul verii. Ţara preferată de românii care sunt dispuşi să muncească în străinătate este Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 25.8% din aplicaţii, urmată de Germania cu 11%, Italia 10.5%, Spania 9.6% şi Norvegia cu 6.4%. O altă observaţie care reiese din statistici este că Spania a scăzut mult în preferinţele românilor, în timp ce ţările nordice par din ce în ce mai atractive ca loc de muncă. Peste 4.000 de oameni vor să plece la muncă în Norvegia. Agricultura şi hotelurile, în topul preferinţelor Cei mai mulţi aplicanţi pentru un loc de muncă în străinătate din statisticile Tjobs, peste 17.5%, au căutat post în domeniul agricol sau silvic. A doua preferinţă – cu 16.2% din aplicanţi – este pentru job-urile din zona hotelieră şi turism. Construcţiile au atras 11.3% din aplicanţi, transporturile şi îngrijirea vârstnicilor, aproximativ 5%. Cele mai puţine locuri de muncă se caută în zona de vânzări, restaurante şi a personalului medical şi sanitar, unde au aplicat 3.5%-4% din români.
Atenţie la contractele de muncă fictive Dacă o ofertă de muncă în străinătate pare prea bine plătită sau contractul este prea uşor de semnat, de cele mai multe ori poate fi vorba de o păcăleală. Încercaţi să verificaţi temeinic oferta înainte de a-i da curs. Iată câţiva paşi în acest sens:
- Verificaţi validitatea ofertei. Întreaga lume trece prin criză deci, peste tot salariile au scăzut faţă de anii trecuţi.
- Oferta de angajare trebuie să conţină detalii clare despre condiţiile de cazare şi asigurarea medicală.
- Atenţie la recrutorii care folosesc numere de telefon cu suprataxa, este probabil să fie neserioşi. Dacă aveţi orice fel de dubii, întrebaţi la Inspecţia Muncii despre respectiva firmă
- Nu plecaţi fără a semna un contract de muncă. Acesta ar trebui redactat inclusiv într-o limbă pe care s-o cunoaşteţi şi trebuie să conţină detalii despre programul de lucru, zile libere, transport, cazare, masă şi salariu.