Aderarea la Schengen: Ambasadoarea Olandei, invitată la MAE

Aderarea la Schengen: Ambasadoarea Olandei, invitată la MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a invitat-o, astăzi, la sediul ministerului pe ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Maria Wilhelmina Josepha Antonia van Gool, pentru a-şi exprima dezacordul cu privire la declaraţiile recente formulate de oficialii olandezi în legătură cu îndeplinirea de către România a criteriilor statului de drept, se arată într-un comunicat remis de MAE.

Baconschi a reiterat, în acest context, faptul că România respectă în totalitate aceste criterii, fapt certificat constant de instituţiile europene, aceasta fiind, de altfel, şi o condiţie prealabilă pentru dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene, odată cu îndeplinirea criteriilor politice de aderare.

De asemenea, ministrul a subliniat că eforturile României în consolidarea statutului de membru UE, inclusiv prin continuarea reformelor în domeniul justiţiei, nu trebuie echivalate, în niciun fel, cu o punere în discuţie a respectării statului de drept.

Oficialul român a dat asigurări că România va acţiona în continuare în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate la nivelul UE, fără a accepta, în acelaşi timp, condiţionări sau etichetări care nu au legătură cu performanţele reale ale României, menţionează comunicatul respectiv.

În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul român de externe a solicitat ca abordarea acestui dosar să se facă respectând regulile şi cadrul actual, într-un spirit deschis şi constructiv, pentru atingerea obiectivului aderării României.

În urmă cu trei zile, ambasadorul olandez la UE declara, la o reuniune a celorlalţi diplomaţi comunitari acreditaţi la Bruxelles, că există, în continuare, mari probleme în reforma justiţiei din România şi că, prin urmare, Olanda nu crede că România este un "stat de drept". Diplomatul a mai avertizat că ţara sa ar putea bloca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News