Cristian Preda s-a "inspirat" de la Tăriceanu: Propune parlament bicameral, cu un Senat al regiunilor

Cristian Preda s-a "inspirat" de la Tăriceanu: Propune parlament bicameral, cu un Senat al regiunilor

Europarlamentarul PDL Cristian Preda face opinie separată de cea a partidului faţă de forma de legislativ propusă de preşedintele Traian Băsescu prin proiectul de revizuire a Constituţiei. El respinge varianta unui Parlament unicameral şi propune o soluţie bicamerală cu 282 de deputaţi şi 32 de senatori.

În opinia lui Cristian Preda, cei 32 de senatori ar trebui să reprezinte interesele regiunilor sau judeţelor care vor fi constituite în urma reorganizării administrativ-teritoriale. Ideea nu este una originală. Primul politician care a propus transformarea Senatului într-un fel de cameră a reprezentanţilor aleşilor locali, menită să promoveze interesele unităţilor administrative locale, fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Traian Băsescu a trimis în urmă cu o săptămână proiectul de modificare a Constituției la Consiliul Legislativ. Acesta la rândul său urmează să-l trimită Parlamentului. "În replică la propunerea preşedintelui, validată şi printr-unul dintre referendumurile din 2009, de a reduce numărul parlamentarilor la 300, USL a anunţat că va depune un proiect de lege care să prevadă 216 deputaţi şi 109 senatori. Nu sunt de acord întru totul cu niciuna dintre aceste idei, dar cred că fiecare conţine ceva util pentru acţiunea politică" scrie Preda pe blogul său. Camera Deputaţilor pentru interesele cetăţenilor, Senatul pentru ale regiunilor

Eurodeputatul se erijează în apărător al sistemului legislativ bicameral, dar susţine necesitatea reducerii numărului de reprezentanţi la nivelul ambelor camere.

"Cred că am putea avea un sistem în care Camera inferioară reprezintă cetăţenii, iar cea superioară judeţele sau regiunile sau în ce fel li se va spune după reforma administrativă. Consider că avem nevoie de o reprezentare nu doar a intereselor individuale, ci şi de una a intereselor colective, construită la nivelul entităţilor politico-administrative în curs de amenajare. Dincolo de argumentul tradiţiei, important şi el, cred că o Cameră nu e de ajuns pentru o bună reprezentare", mai argumentează Preda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, este posibilă găsirea unei soluţii alternative la rezultatul referendumului din 2009 care a avut ca temă renunţarea la bicameralism. Pentru Camera Deputaţilor, europarlamentarul propune cifra 282 ca număr optim de membri.

"Am obţinut această cifră extrăgând rădăcina cubică din numărul total al populaţiei României. Nu am făcut decât să urmez ceea ce spune teoria politică despre dimensiunile optime ale unei Camere, calculul fiind făcut pentru cea inferioară. Iată de ce propunerea USL de a avea 216 deputaţi nu poate fi acceptată: cred că nu e bine să se treacă de la o supradimensionare la o subdimensionare a Camerei inferioare", se explică Cristian Preda.

În cazul Senatului, democrat-liberalul vine cu idea unui tratament egalitar pentru reprezentativitatea viitoarelor judeţe.

"Fiind vorba despre interesele judeţelor sau regiunilor, ele trebuie aşezate pe picior de egalitate. Sugerez, de aceea, ca fiecare să fie reprezentat de un număr fix de aleşi: cred că trebuie să fie între doi şi patru pentru fiecare judeţ/regiune. Dacă vor fi doar opt judeţe/regiuni, atunci putem avea câte patru aleşi, adică 32 în total. Dacă vor fi 16, cum a propus UDMR, senatorii pot fi câte doi de judeţ, adică tot 32. Se înţelege de la sine că o asemenea reprezentare ar trebui să fie însoţită de diferenţierea radicală a atribuţiilor celor două Camere", mai spune Preda care nu dă totuşi prea multe şanse ajungeii la un consens între partidele politice pe tema reformei constituţionale.

Propunerea lui Tăriceanu: Senatul, cameră a reprezentanţilor locali Varianta de parlament propusă de Preda nu constituie însă o noutate. Ea a fost promovată în trecut şi de către liberalul Călin Popescu Tăriceanu, dar nu s-a bucurat de susţinerea conducerii partidului.

La începutul anului 2010, fostul premier vroia să facă din Senat o cameră a reprezentanţilor locali.

"Vizăm un Parlament mai puternic şi mai credibil, drepturi mai multe şi mai efective pentru cetăţeni, Executiv mai bine controlat, o noua modalitate de funcţionare şi alegere a Senatului. Acesta să fie o cameră a reprezentanţilor locali în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de aleşii noştri locali", spunea Tăriceanu. Propunerea sa nu a avut ecou în rândurile liberale, liderul Crin Antonescu preferând să ignore iniţiativa fostului său rival.