Adrian Silvăşanu, cel care coordonează comunitatea cabaliştilor din România, povesteşte că mişcarea Cabala este o ştiinţă a realităţii, şi nu o religie. La noi sunt câteva sute de adepţi.
Câteva milioane de cabalişti sunt în toată lumea, iar numărul lor devine din ce în ce mai mare. Punctul de plecare al mişcării este în Israel, acolo unde s-a înfiinţat o Academie dedicată studiului spiritualităţii. Sunt milioane de studenţi în toată lumea, de la copii de creşă până la bătrâni care, pe finalul cursei, îşi caută prin Cabala rostul pe lume.
Adrian Silvăşanu, un român de 35 de ani, plecat acum 16 ani din ţară să găsească spiritualitatea, este, de ceva vreme, un membru important al comunităţii de cabalişti din Israel. I-a luat 13 ani să observe care e adevăratul drum spre fericire. După cercetări duse până în India, a ales Cabala. Spune că nu e o religie, e o înţelepciune veche care te ajută să conştientizezi că toţi oamenii sunt un suflet universal. N-are legătură nici cu brăţările lui Demi Moore, nici cu apa sfinţită a Madonnei, cu care şi-a umplut caloriferele din reşedinţele luxoase din America. "E vorba doar de spiritualitate", spune Silvăşanu. Membrii comunităţii sunt numiţi "puncte din inimă".
Cum se caută fericirea
După ce părinţii lui au divorţat, Adrian a fost crescut mai mult de bunici. Dezechilibrul spiritual, spune el, a apărut în momentul în care cei doi au murit. "Eram atât de descumpănit, că am ajuns chiar să vreau să mă sinucid. Pusesem totul la cale. Voiam să mă arunc de pe o clădire", îşi aminteşte Adrian.
A renunţat însă, iar după o vreme a primit o scrisoare acasă prin care era invitat să emigreze în Israel. La 19 ani, a plecat din ţară. Doi ani s-a chinuit să afle "care era rostul lui pe lume". S-a drogat timp de doi ani şi, spune el, un film documentar i-a schimbat viaţa. "Era vorba despre lume. Acolo am văzut cum India are o spiritualitate aparte". A plecat în India.
A locuit în peşteri şi a renunţat la mâncare. "Credeam că pot face multe lucruri dacă postesc. Slăbisem uşor vreo 15 kilograme, am ajuns chiar în Himalaya să întâlnesc un guru". Făcea yoga în fiecare dimineaţă şi, totuşi, nu şi-a găsit nici acolo locul. În casa în care stătea, şi-a cunoscut însă viitoarea nevastă, o sud-coreeancă venită în India pentru acelaşi lucru: să-şi caute identitatea. S-au căsătorit cu acte în România, iar nunta au făcut-o după un timp acasă la ea, în Coreea. Împreună s-au plimbat prin toată India, ca mai apoi să se stabilească în Israel.
ADEPT. Adrian Silvăşanu este de trei ani membru Cabala FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
"De ce am fost creaţi?"
După filmul documentar, o carte le-a schimbat percepţia asupra a ce se întâmpla în jurul lor. Aşa a intrat Adrian în comunitatea Cabala, a urmat toate treptele de studiu, iar acum este educator în grădiniţa de băieţi a Academiei din Israel, unde se ocupă de educaţia celor mici. Pe lângă asta, este cel care intermediază relaţiile dintre Academie şi studenţii din România.
Cursurile înseamnă lecţii transmise în direct pe internet sau la televiziunea Cabala din Israel. În prezent, sunt 70 de studenţi români înscrişi în catastifele lor, care participă la congrese, iau notiţe în timpul cursurilor on-line, pun întrebări şi cer sfaturi.
"Elevi" Cabala sunt în peste 63 de ţări, iar cuvântările sunt traduse în vreo 23 de limbi. Cabala, spune Adrian, este înţelepciunea care răspunde la întrebarea "De ce am fost creaţi?". "Vorbeşte despre tine", completează el.
Copiii sunt suflete dezvoltate
Adrian mai spune că, odată devenit adept Cabala, a învăţat că oamenii sunt, de fapt, un singur suflet care trebuie să ajungă la stadiul de a conştientiza că funcţionează excelent doar împreună. La grădiniţa la care predă, munca lui este de a-i învăţa pe copii să nu fie egoişti şi să accepte ideea că trebuie să fie un singur nucleu.
"Copiii sunt suflete foarte dezvoltate, pentru că vin deja cu o informaţie dintr-o viaţă anterioară. Noi trebuie doar să-i facem să fie conştienţi de asta. Scopul creaţiei a fost ca noi să ne bucurăm unul de altul". Adrian mai spune că înţelepciunea Cabala exclude libera alegere. "Nu există «noi am făcut». Noi nu facem nimic. Mediul înconjurător ne ajută să realizăm ceva".
De la zidari la profesori universitari
Silvăşanu mai povesteşte că membrii Cabala provin din toate mediile sociale. Există, pe lângă dorinţa de a deveni adept, şi nişte reguli. "Oamenii trebuie să aibă o existenţă stabilă. Să muncească şi să-şi plătească taxele. Sunt cabalişti zidari, dar sunt şi profesori universitari sau oameni de afaceri". Academia este susţinută de donaţii care vin din toată lumea. Membrii pot ajuta însă şi în alte moduri. "Sunt mulţi studenţi care ajută la traducerea unor cărţi sau fac rezumate ale lecţiilor şi le postează pe grupul comunităţii din care fac parte", spune Silvăşanu. Predicile ravului Cabala (n.r. ghid) ajung în acest fel în toată lumea.
A făcut cursurile de două ori
Mirela Simionescu este una dintre studentele Cabala în România. Ca şi Adrian, a căutat spiritualitatea foarte mult timp. "Simţeam că ceva îmi lipseşte. Am început să studiez despre spiritualitate şi în tot drumul meu m-am întâlnit cu noţiunea Cabala, dar am refuzat să primesc orice informaţie. Simţeam că e ceva atât de important, încât nu voiam să aflu ceva greşit de la cineva".
S-a înscris pe un grup on-line şi, după ce a primit mai multe mailuri de la Adrian, a hotărât să se alăture comunităţii. Acum trei ani s-a înscris la Academia Bnei Baruch şi a urmat de două ori cursurile pentru începători. "Am vrut să mă familiarizez cu noţiunile şi să înţeleg pe deplin ce este Cabala".
De atunci, a fost în Israel de vreo cinci ori, ba chiar a tradus în română cartea Rav-ului Michael Laitman. "Credeam că pot face multe lucruri dacă postesc. Slăbisem 15 kilograme şi am ajuns chiar în Himalaya să întâlnesc un guru“ ADRIAN SILVĂŞANU, membru Cabala
DESPRE MITURI
După ce ne-am obişnuit cu excentricităţile vedetelor cabaliste, Adrian Silvăşanu spune că mistica mişcării n-are a face cu adevărata spiritualitate Cabala. Sunt chestii pur comerciale
Din 1997, de când a devenit membră a cultului Cabala, Madonna a investit milioane de dolari în organizaţiile mişcării. Adrian Silvăşanu spune că "aripa Cabala" către care fug vedetele n-are nici o legătură cu adevărata înţe lep ciune israeliană.
"Nu condamnăm faptul că unii au deviat şi au făcut din Cabala o religie. Noi învăţăm faptul că trebuie să dăruieşti fără a aştepta să primeşti ceva în schimb. Religia însă îţi promite că o să primeşti ceva: fericire, de exemplu". Faptul că unii apelează la obiecte precum bijuterii sau talismane este, pentru Silvăşanu, un impuls psihologic. "Cabala, la origine, nu înseamnă să primeşti ajutor de la un obiect, nici să bei apă sfinţită". Cu toate acestea, presa internaţională anunţa că Madonna, care şi-a şi luat numele iudaic Esther, cheltuia în fiecare lună vreo 10.000 de dolari pentru apă sfinţită.
Anul trecut, prin aprilie, ziariştii anunţau că diva şi-a umplut chiar caloriferele cu apă Cabala. Silvăşanu râde şi spune că e păcat să cheltui banii pe nişte lucruri care nu te ajută în nici un fel. "Oamenii vor renunţa la un moment dat la aceste «extensii» şi-şi vor da seama că nu ele sunt cele care te încarcă spiritual".
Cabalişti care s-au retras
La începutul anilor 2000, un alt cuplu de la Hollywood se alinia curentului Cabala. Demi Moore şi Ashton Kutcher purtau amulete şi mergeau la predici în fiecare vineri. Donau mii de dolari centrelor de studiu, purtau la mâini aţe roşii şi spuneau că sunt cei mai fericiţi. Acum patru ani, au renunţat la cult.
Au urmat însă alţii. Supermodelul Naomi Campbell "s-a potolit" aderând la religia vedetelor. "Vreau să fiu liniştită. Vreau doar să îmi trăiesc viaţa. Studiez Cabala întrucât mă duce într-un loc mai pozitiv şi mai calm. Pentru asta o folosesc şi mă ajută enorm", a spus Naomi presei americane, după ce fusese deja condamnată de două ori pentru violenţă.
Cine a strâns gaşca în România Comunitatea vedetelor din România care au devenit membri Cabala s-a coagulat în jurul creatoarei de bijuterii Thea Haimovitz. Thea s-a lansat puternic în rândul cabaliştilor cu bijuteriile – amulete pe care le creează. "Aduc energii pozitive", spune ea. Brăţările şi colierele pe care le con fecţionează au pietre semipreţioase, perle şi argint, iar preţul lor minim este de 150 de euro.
Cătălin Botezatu, Gianina Corondan, Alessandra Stoicescu şi Mirela Vescan sunt câteva dintre vedetele care s-au alăturat cabaliştilor.
Corondan spune că e încă "învăţăcel" într-ale Cabalei, dar că nu s-a oprit vreodată să studieze. "Mai citesc o carte, mai aflu ceva de la un prieten. Este o filosofie care respectă principiile sănătoase creştine şi asta m-a bucurat. Ce îmi vorbeşte Thea se regăseşte şi în Biblie". Gianina poartă bijuterii Cabala, pe care le-a primit cadou de la Thea. "Le port pentru că sunt de la cineva drag", spune Corondan.
"Mă ghidez după numere"
Make-up artistul Mirela Vescan este de câţiva ani adeptă Cabala. Tot Thea Haimovitz a ghidat- o spre primele noţiuni ale cultului. "Thea are în spate 13 ani de Cabala, spune Mirela. Cel mai mult îi place că a devenit optimistă. "Şi am învăţat să mă ghidez după numere", adaugă Vescan. Cu Thea mai merge la un profesor evreu, căruia nu vrea să-i divulge numele. "Se supără", mai spune Mirela. Poartă, ca toate celelalte vedete, bijuteriile Cabala. "Eu am un colier care mă încarcă cu energie. Mesajul lui este «Reuşesc ceea ce întreprind şi ceilalţi mă acceptă»".
ALTE "INVENŢII"
Nimic despre meditaţie
Pe site-ul lor oficial, cabaliştii mai distrug alte mituri crezute despre înţelepciunea iudaică. Pe lângă faptul că nu este o religie, ci o ştiinţă fizică a realităţii, membrii mai spun că nu se ocupă nici cu magia, nici cu numerologia. Nu implică meditaţie.
"Meditaţia este un alt element care a fost legat de «Cabala», în mijlocul confuziei create de non-cabalişti în ultimele secole", spun israelienii.