Turul doi la primari denunțat de Băsescu: Candidații își negociau sprijinul partidelor în loc să facă campanie

Turul doi la primari denunțat de Băsescu: Candidații își negociau sprijinul partidelor în loc să facă campanie

Alegerea primarilor într-un singur tur ar putea depolitiza funcţia de edil în România, este de părere preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a invocat experienţa sa politică ca primar, criticând deficienţele organizării unui al doilea tur de scrutin, folosit de candidaţi mai mult să-şi negocieze cu restul partidelor politice susţinerea decât să-şi facă campanie în rândurile electoratului

Alegerea primarilor într-un singur tur ar putea depolitiza funcţia de edil în Romînia, este de părere preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a invocat experienţa sa politică ca primar, criticând deficienţele organizării unui al doilea tur de scrutin, folosit de candidaţi mai mult să-şi negocieze cu restul partidelor politice susţinerea decât să-şi facă campanie în rândurile electoratului.

"În opinia mea o astfel de soluţie, dar nu am încă un punct de vedere cristalizat defintiv, diminuează politizarea funcţiei de primar" a declarat astăzi şeful statului la prezentarea noutăţilor aduse de noul proiect de revizuire a Constituţiei.

Întrebat dacă va promulga legea, Băsescu a evitat să dea un răspuns tranşant , însă a sugerat că nu priveşte cu ochi răi turul unic pentru alegerea edililor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Să o primesc să văd despre ce e vorba"a mai spus şeful statului, reamintind ce a avut el de îndurat în timpul campaniei electorale pentru primăria Bucureştiului, dar şi alţi candidaţi la funcţii de edili.

"Faptul că în turul doi se fac alianţe, am experienţa situaţiei în care am câştigat din turul doi Primăria Capitalei şi ştiu ce exigenţe au fost la mine între turul unu şi doi de la cei care şi-au anunţat susţinerea, şi am avut şi situaţia în care am câştigat mandatul dintr-un singur tur în Bucureşti şi am fost un primar care îşi începea mandatul liber, fără condiţionalităţi de la nimeni, pentru că între turul unu şi doi pentru voturi toate partidele încep şi cer: vreau cinci directori la Grădina Botanică, la Grădina Zoologică, la Parcuri şi Grădini, la Lacuri, la Străzi. Păi numai candidat de primar să nu fii, că nu te ocupi de campanie între turul unu şi doi, ci negociezi cu potenţialii susţinători ce dai. Ori asta lasă liberi pe primari", a explicat şeful statului.

Întrebat dacă legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur avantajează UDMR, Băsescu a evitat problema.

"Nu aş intra în speculaţii. Lăsaţi-mă preşedinte astăzi", a spus şeful statului.El a exclus extinderea sistemului de alegere dintr-un sigur tur de scrutin şi în cazul preşedintelui. "Exclud ca sistemul cu alegeri uninominale într-un singur tur să se extindă şi la preşedinte. Asta nu se poate", a conchis Băsescu.