Varianta pentru iPad a volumului "Enciclopedia zmeilor", al lui Mircea Cărtărescu, va fi lansată, duminică, la Salonul de carte de la Romexpo.
A şasea ediţie a Salonului Internaţional de carte "Bookfest" începe astăzi la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti. Pe lângă obişnuitele lansări de carte, vizitatorii pot lua parte şi la o premieră. Un volum al lui Mircea Cărtărescu va deveni prima carte românească disponibilă în magazinul de aplicaţii Apple.
Până acum un an şi un pic, Cărtărescu nu-şi putea imagina cum e să citeşti o carte pe iPad. Un obişnuit al răsfoitul paginilor şi "stăpânul" unei biblioteci aranjate în colecţii, s-a declarat învins de tehnologie.
"Citesc cu mare greutate pe computer, stând pe scaun, eu am citit totdeauna în pat. Mie îmi place pagina prăfuită, care mă face să strănut, micile insecte care se hrănesc, acolo, cu clei tipografic, îmi place să îndoi colţul, să pun cartea deschisă cu faţa-n jos pe pat, când o las din mână... Îmi place să scotocesc prin cărţile mele în bibliotecă, să le pun pe colecţii sau pe mărime, să le aliniez, să le lipesc cu scotch cotoarele rupte...", spunea, anul trecut, Cărtărescu.
Între timp, tableta americană i-a devenit indispensabilă. Duminică, în ultima zi a Salonului Internaţional de carte "Bookfest", volumul "Enciclopedia zmeilor" va putea fi descărcat de pe App Store, magazinul de aplicaţii al celor de la Apple. Cărtărescu va putea fi citit, începând de duminică, pe Ipad.
EVZ: Cum aţi primit propunerea de a fi primul autor român disponibil în magazinul virtual Apple? Mircea Cărtărescu: N-a fost o propunere, de fapt, ci iniţiativa câtorva entuziaşti, a lui Paul Balogh în primul rând. Acum un timp, el mi-a arătat jumătate din "Enciclopedia zmeilor", deja procesată pentru iPad. Arăta foarte bine şi l-am încurajat să meargă mai departe. Nu ştiu dacă sunt primul autor, mai există aplicaţii cu poeţi români şi chiar una dedicată lui Eminescu. Nici nu ţin, la drept vorbind, să fiu primul. Doar că abia aştept să-mi descarc propria cărticică din iTunes Store. Va fi chiar un moment plăcut pentru mine.
"Nu ştiu cum ar fi să citesc pe iPad. Poate că eu, personal, n-aş reuşi. Citesc cu mare greutate pe computer", spuneaţi la începutul anului trecut. Aţi încercat între timp? N-am nici o problemă. Mi-am cumpărat un iPad acum vreo şase luni şi e jucăria mea preferată: cred că nu e oră din viaţa mea în care să nu-mi plimb degetele pe ecranul ei. Citesc în iBooks, tot în pat, m-am obişnuit destul de bine. E-readerul e foarte bun, foarte intuitiv, dă paginile ca ale unei cărţi normale, fâşâie chiar, doar mirosul de hârtie şi de cerneală tipografică lipsesc.
Dacă aţi avea la îndemână o carte, v-aţi mai chinui să citiţi una pe iPad? Păi asta şi fac, fără nici un chin, doar că prima variantă a iPad-ului, pe care o am eu acum, e puţin cam grea. N-am să mi-o cumpăr totuşi pe a doua, mai aştept vreo doi ani până când sper că voi găsi un iPad mai uşor, cu ecran Retina, cu conexiune USB, cu Flash Player, cu o cameră acceptabilă şi, dacă se poate, cu GPS încorporat… Şi complet transparent, ca să duc utopia până la capăt.
"În format electronic, rămâne numai sufletul, trupul de celuloză al cărţii dispare", mai spuneaţi atunci. Simţiţi cumva că ar fi timpul să renunţăm la "trupul de celuloză"? Nu ştiu ce-oi fi spus atunci, fapt este că o carte rămâne o carte pe orice suport ar fi ea, fiindcă nu celuloza sau ecranul este esenţa acestui aparat pentru lectură (perfect şi nereformabil ca şi roata), ci posibilitatea răsfoirii mănunchiului de pagini, real sau simulat. Acesta este hardware-ul. Iar softul e literatura propriu-zisă.
Unde ne va duce mutarea culturii pe suport electronic? În virtual, acolo unde cultura a fost de fapt întotdeauna. Realitatea însăşi, aşa cum ne apare ea, este un produs al minţii noastre, ce să mai vorbim de cele cu adevărat spirituale? Eu, cel puţin, voi citi în format electronic la fel de bine ca şi pe hârtie, fără nelinişti şi temeri. Cultura o să-şi vadă singură de propria ei soartă.
Ce alţi scriitori români aţi dori să găsiţi în magazinul de aplicaţii al celor de la Apple? Pe cât mai mulţi, pe toţi dacă se poate, clasicii şi cei de azi deopotrivă. Ar fi o încântare. Poate că, vreodată, tăbliţa de ardezie a şcolarilor de altădată va fi înlocuită de tabletele electronice moderne, care vor fi şi manuale, şi caiete, şi culegeri, şi muzee, şi laboratoare în acelaşi timp. Sigur că nu vor ţine loc nici de minte, nici de sârguinţă. Dar poate că le-ar stimula cât de cât.
DE LA MONACO LA ROMEXPO
Cartea Mihaelei Rădulescu, ilustrată de Dani Oţil şi Andreea Esca
În după-amiaza de sâmbătă, la Bookfest îşi va face apariţia şi Mihaela Rădulescu. Ea îşi va lansa, la ora 16.00, la standul editurii Polirom, cartea "Întreabă-mă orice". Ilustraţiile volumului au fost realizate de iubitul ei, Dani Oţil, dar şi de Andreea Esca şi de actriţa Ana Ularu.
"Nu e un test psihologic, nu e o carte de citit pagină cu pagină, ca un roman, cu nerăbdarea de a ajunge la final. O poţi deschide zilnic, la întâmplare, poposind, ca pe o bancă în parc, la fiecare întrebare inedită, la fiecare întrebare pe care nu ţi-a pus-o nimeni, niciodată, respirând aerul curat al sincerităţii. Cine îşi răspunde onest şi abrupt lui însuşi este cel mai câştigat… Nu ştiu cât de pregătiţi suntem să auzim răspunsurile limpezi ale altora, dar ştiu cât de stăruitoare poate fi uneori o întrebare şi cât de multe schimbări poate provoca un răspuns", a scris vedeta TV despre cartea sa.