Pe lângă faptul că tehnologia asigură apa caldă şi încălzirea locuinţei la costuri mai mici decât reţelele centrale de utilităţi, durata de folosinţă a panourilor solare poate depăşi 20 de ani.
"Pentru o casă structurată pe parter plus etaj, cu suprafaţa de 80 de metri pătraţi pe nivel, bugetul de care aveţi nevoie pentru a dota locuinţa cu un sistem de panouri solare plus boiler extern care să asigure apa caldă menajeră porneşte de la aproximativ 434 de euro", ne-a spus Domiţian Covaci, reprezentant vânzări al companiei Solariss.
Acesta adaugă, însă, că un sistem ieftin are o fiabilitate scăzută în timp, motiv pentru care se recomandă achiziţionarea unuia care, deşi este mai scump la cumpărare, are o durată de viaţă de chiar şi 20 de ani şi un randament mult mai ridicat. Un astfel de sistem are un preţ minim de 1.240 de euro, este compus din panouri solare şi un boiler exterior cu capacitatea de 200 de litri, care poate asigura confortul necesar pentru o familie de două-patru persoane.
Sistemele cu boilere exterioare sunt utilizate doar în anumite perioade din an, în cazurile ideale de primăvara până toamna. Pentru un sistem cu boiler în interior, care să asigure atât apa caldă menajeră, cât şi căldura locuinţei, veţi cheltui cel puţin 2.100 de euro.
"Este dificil de spus un buget exact, deoarece, pentru a evalua suma necesară, se vor lua în calcul diverse elemente, cum ar fi poziţionarea cardinală a casei, tipul de încălzire, dar şi eficienţa izolaţiei termice", precizează Domiţian Covaci.
Amortizarea investiţiei, între doi şi cinci ani
Perioada de amortizare pentru costurile instalării unui sistem de panouri solare pentru apa caldă este cuprinsă între doi şi cinci ani, potrivit reprezentanţilor portalului panosolare.ro. Economia lunară este, în medie, de aproximativ 60% din costul unei facturi normale de energie termică.
Pentru a evita scăderea randamentului sistemului, specialiştii vă sfătuiesc să efectuaţi periodic lucrări de curăţare a panourilor. Asta deoarece dacă nu sunt îngrijite acestea îşi pot pierde eficienţa chiar şi cu peste 30%, potrivit reprezentanţilor firmei Calor.
Programul Casa Verde continuă şi în acest an, iar aplicanţii eligibili care au depus documentaţia necesară accesării fondurilor până la data de 31 ianuarie 2011, vor primi subvenţii cuprinse între 6.000 şi 8.000 de lei, în funcţie de tipul lucrărilor.