Pakistanul dezvăluie numele şefului biroului CIA din Islamabad, în replică la presiunile SUA

Pakistanul dezvăluie numele şefului biroului CIA din Islamabad, în replică la presiunile SUA

Relaţiile tot mai şubrede dintre SUA şi Pakistan riscă să fie compromise de dezvăluirea numelului şefului biroului CIA din capitala Islamabad, la originea căreia oficialii americani suspectează că s-ar afla serviciul pakistanez de informaţii ISI, scrie ziarul Washington Post.

Americanii cred că divulgarea numelui celui care coordonează în prezent cele mai ample operaţiuni de culegere de informaţii pentru Statele Unite a fost un gest deliberat, făcut în replică la presiunile puternice exercitate de SUA pentru a afla dacă şi cine l-a ajutat pe Osama bin Laden să stea ascuns cinci ani în complexul securizat din Abbottabad.

Iritarea Washingtonului este cu atât mai mare cu cât numele precedentului şef al biroului CIA din capitala pakistaneză a fost divugat, de asemenea, în urmă cu doar şase luni. Şi atunci, oficialii americani au arătat cu degetul spre ISI.

Numele actualului agent CIA, care a jucat un rol cheie în pregătirea operaţiunii de săptămâna trecută încheiata cu eliminarea liderului al-Qaida, a fost făcut public pentru prima dată vineri de către un post privat de televiziune din Pakistan. A doua zi, cotidianul Nation, considerat un oficios al serviciilor pakistaneze de informaţii, a preluat numele într-o variantă puţin diferită, Mark Carlton.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele surse din ISI au declarat însă că numele nu este cel real, ci doar seamănă fonetic, probabil divulgat de cineva care l-a auzit din întâmplare. Presa americană nu i-a publicat presupusul nume al agentului CIA deoarece în baza legislaţiei SUA acesta rămâne în continuare clasificat.

"Suspiciunea noastră are la bază istoria recentă", a explicat un oficial american. El a adăugat că există tot mai multe dovezi care demonstrează că numele fostului şef al biroului CIA a fost divulgat de surse din ISI. Atunci agenţia americană l-a retras imediat din Pakistan pe agentul al cărui mandat oricum se apropia de final.

Actualul şef al biroului din Islamabad, în post de doar cinci luni, este un agent cu experienţă acumulată în operaţiuni derulate în Rusia. Oficialul american citat de Washington Post a explicat că, deşi identitatea i-a fost făcută publică, agentul îşi poate continua munca nestingherit deoarece el coordonează în general activitatea de culegere de informaţii din interiorul ambasadei.