Punctul culminant al stresului: drumul spre serviciu. Află cum să scapi de timpii morţi ca să ai o călătorie plăcută
- Ionela Săvescu
- 7 mai 2011, 19:18
Un grup de cercetători americani au analizat comportamentul a câtorva sute de oameni care petrec, în fiecare zi, cel puţin două ore în mijloacele de transport în comun. Ei au ajuns la concluzia că cele mai negre gânduri îi bântuie pe americani în drumul spre serviciu.
Americanii fac un păcat capital în drum spre serviciu, spun cercetătorii care au chestionat câteva sute de oameni. Se gândesc şi meditează asupra celor mai urâte lucruri care li se întâmplă zi de zi: stresul de la birou, traficul infernal, "colegii" de drum neciopliţi şi, uneori, problemele de acasă. Dacă ne uităm în autobuze sau în metrou, aceeaşi impresie ne-o pot lăsa şi românii.
Psihologii explică oarecum comportamentul oamenilor care nu se pot detaşa de sarcinile de la muncă nici atunci când merg spre birou, dar nici atunci când fac cale întoarsă spre casă. "Din inerţia de zi cu zi, oamenii au tendinţa ca în timpii morţi de peste zi să se gândească la probleme. Timpii morţi pentru români înseamnă, de multe ori, timpul pe care şi-l petrec în trafic", spune psihologul Keren Rosner.
Un loc de muncă fără satisfacţii te duce la depresie
Rosner mai spune că dispoziţia întregii zile poate fi influenţată decisiv de obstacolele întâlnite în drum spre birou. "Un autobuz aglomerat te enervează din prima clipă, nu? Nu te poate face să te gândeşti decât la cum să faci să ieşi mai repede din el. Dacă ai şi un serviciu la care nu mergi din plăcere, pentru că nu te motivează în nici un fel, nu te poţi centra decât pe partea rea a lucrurilor". Din această cauză, spune psihologul, românul ajunge la birou cu un anumit simptom: cel al enervării excesive. Şi din această cauză randamentul în timpul programului este mai scăzut.
Andrei are 27 de ani şi petrece zilnic câte 90 de minute în metrou, în drum spre serviciu şi înapoi spre casă. Ca să nu se mai gândească la lucrurile urâte care i s-au întâmplat peste zi, a încercat să găsească diferite metode de detaşare. "Îmi mai luam o carte şi citeam. Reuşeam să mă deconectez. Apoi mi-am cumpărat un smart phone conectat la internet şi mă jucam sau navigam. Dacă rămânea fără baterie, eram un om mort".
Comutarea gândurilor, o soluţie
Pentru cei ca Andrei, psihologul are însă câteva soluţii. "Trebuie să ne comutăm gândurile către ceva plăcut. De exemplu, chiar dacă e luni, e bine să ne întrebăm ce putem face plăcut şi relaxant sâmbătă. Sau să ne gândim de unde putem cumpăra bilete de avion mai ieftine pentru vacanţa viitoare. Dacă sâmbătă e prea departe, putem medita la cum ne vom revedea prietenii după serviciu, unde vom ieşi, ce film vom vedea şi tot aşa. E bine ca înainte de toate să ne facem puţină ordine în viaţa noastră şi să ne explicăm că drumul spre serviciu nu este o corvoadă atunci când facem ceva constructiv. Planurile sunt constructive oricând, mai ales când le facem în timpii morţi din trafic", spune Rosner.
Cum te distrezi "în drum spre": faci poze
Bucureşteanul Alexandru Negrea este manager social media la o bancă. A reuşit să transforme timpul pierdut în metrou într-o experienţă plăcută, după ce şi-a dat seama că nimic nu merită să-ţi strice definitiv ziua. "Până la birou fac 30-40 de minute. Iau metroul de la Dristor şi cobor la Unirii, apoi mai merg cinci minute pe jos. Am obiceiul să văd jumătatea plină a paharului, deci nu prea sunt dezavantaje pe traseul meu. Uneori miroase ciudat în metrou, dar merg în alt vagon şi se rezolvă. Mă mai enervează vânzătorii de ciorapi, de pe trotuarele de la Unirii, dar îmi pun căştile şi uit de ei", povesteşte Alexandru.
De curând a făcut şi o pagină pe reţeaua de socializare Facebook, "Pe drum spre job", unde invită bucureştenii să-şi verse ofurile.
El îi aşteaptă, aproape în fiecare zi, cu câte o fotografie pe care o face pe traseu. "Fac poze la absolut orice cred că ar merge pus pe net. O maşină parcată cu nesimţire pe trotuar, o tipă mişto, un poliţist îmbrăcat în haine cu trei numere mai mari, o echipă de muncitori leneşi, oameni îmbrăcaţi colorat, sau afişe cu greşeli gramaticale. Trebuie să ne amuzăm în social media, ca să nu devină plictisitor, deci contul de Facebook are nevoie de poze de tot felul. De aici a venit şi ideea paginii de Facebook. Ştiam că vor fi mulţi oameni care au poze, făcute cu telefonul în drumul lor spre locul de muncă şi aşa a fost".
Mirosurile care ne ucid
Un sondaj recent al companiei Regus a arătat că românii petrec în drum spre serviciu şi spre casă 56 de minute, în medie, în fiecare zi. Cel mai enervant lucru pentru ei este stresul generat de trafic. Peste 10.000 de români au fost chestionaţi, recent, cu privire la cele mai enervante lucruri pe care le găsesc în trafic sau în mijloacele de transport în comun.
Pe lângă oamenii care vorbesc mult prea tare la telefonul mobil, românii mai reclamă stilul agresiv de a conduce al partenerilor de trafic. Pe lângă asta, românii califică drept insuportabile căldura şi mirosul din mijloacele de transport în comun, dar şi comportamentul oamenilor.