Avortul, "interzis" de medici în timpul Sărbătorilor

Avortul, "interzis" de medici în timpul Sărbătorilor

Din 67 de spitale "controlate" în Săptămâna Mare, în 39 cadrele medicale nu au acceptat să facă avorturi. Situaţia a fost similară de Crăciun.

Româncele care au cerut întreruperi de sarcină în săptămâna premergătoare Paştelui au avut parte de uşi trântite în nas, atât în spitale de stat, cât şi în cele private.

Situaţia a fost similară şi anul trecut, înainte de Crăciun, arată un raport realizat de Centrul Regional pentru Iniţative Publice. În timp ce reprezentanţii ONG-urilor care susţin avortul văd această atitudine ca un pericol pentru sănătatea femeii, alţii o consideră ipocrită fiindcă în restul anului conştiinţa "îi lasă" să facă avorturi.

Legal însă, medicii care refuză să facă avorturi din motive religioase o fac pe proprie răspundere.

Doar cinci spitale "găzduiau" avorturi înainte de Paşte

De la 12 maternităţi de stat, din cele 67 chestionate înainte de Paşte, răspunsul venit oficial a fost că nu se fac deloc avorturi la cerere în zilele de sărbătoare, solicitările fiind direcţionate spre cabinetele private.

Per total, dacă înainte de Crăciun, anul trecut, nu se făceau avorturi în 25 de spitale din ţară, în săptămâna de dinainte de Paşte, nu se făceau avorturi în 39 de maternităţi. Înainte de Crăciun, avorturi s-au făcut doar în 15 unităţi, însă, înainte de Paşte, doar cinci spitale au acceptat cererile, potrivit raportului.

"În unele cazuri, in ter venţiile se reiau chiar după trei săptămâni", subliniază Iustina Ionescu, avocat la ECPI.

Printre spitalele unde nu se mai fac deloc avorturi se numără Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Municipal din Reghin şi Maternitatea Drobeta-Turnu Severin, iar în categoria celor 12 unităţi în care nu se mai permit avorturi în preajma sărbătorilor religioase intră Spitalul de Urgenţă Elias şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", din Bucureşti.

Nici în clinici private din Bucureşti nu se puteau face avorturi la cerere înainte de Paşte. Exemple în acest sens sunt Gynecoland, Medlife sau Centrul Medical Dorobanţi.

"Există premise ca astfel de derapaje să fie sancţionate"

Legea şi Codul Deontologic al medicilor se bat cap în cap în această privinţă. Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii permite medicului să întrerupă relaţia cu pacientul doar atunci când cazul îi depăşeşte competenţa şi când pacintul devine ostil. Codul Deontologic permite însă medicului să-şi aleagă cazurile în funcţie de libertatea de conştiinţă.

"În ultima vreme instanţele din România au început să acorde despăgubiri pentru discriminare în accesul la servicii publice, de exemplu în cazul păstrării confidenţialităţii diagnosticului HIV pozitiv. Există premisele ca astfel de derapaje în accesarea serviciilor de sănătate să fie sancţionate în justiţie", e de părere avocatul Iustina Ionescu.

OPINIILE EXPERŢILOR ŞI ONG-URILOR

"Se vor găsi medici să facă avort, ca în timpul lui Ceauşescu"

Ginecologul Borbala Koo, director executiv al Societăţii de Educaţie Sexuală şi Contraceptivă, nu-i blamează pe medicii care refuză să facă avorturi, dar consideră că managerul spitalului trebuie să găsească soluţii: "Noi nu punem în discuţie dacă medicul are sau nu dreptul de a refuza avortul. Responsabilitatea revine managerului de spital, care trebuie să asigure continuitatea serviciului".

O proastă înţelegere a religiei

Alt ginecolog consideră că dacă ţi-ai asumat acest gen de intervenţii cel puţin o dată, le poţi face indiferent de sărbători.

"Eu am o părere independentă de poziţia oficială a maternităţii (n.r. - unde nu se fac avorturi de sărbători). E o înţelegere proastă a religiei. Dacă îţi asumi acest lucru o dată, poţi să ţi-l asumi oricând. E însă mai greu în aceste perioade să găseşti şi o asistentă", adaugă Ciprian Pop, ginecolog la Spitalul Elias.

Medicul Dan Păscuţ, fost director al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Odobescu" din Timişoara, refuză însă "să mai ia viaţa unor fiinţe vii din 1993". "Nimeni nu mă poate obliga să nu ţin cont de religia mea. În ’73, când a fost legalizat avortul în SUA, li s-a acordat dreptul medicilor să refuze. Femeile nu au de ce să se teamă, întotdeaua se vor găsi destui medici care să-l facă, aşa cum se găseau în timpul lui Ceauşescu, mai ales că acum e legal", spune medicul.

"Îi apărăm în instanţă pe cei care refuză avortul"

În 2009, opt românce au murit din cauza avorturilor desfăşurate în condiţii nesigure. "Dacă îi refuzi unei femei acest drept legal, se supun unor intervenţii nesigure care le pot pune viaţa în pericol", atrage atenţia avocata Iustina Ionescu.

Membrii Asociaţiei Provita o contrazic. "Ţara cu cea mai redusă mortalitate maternă e Irlanda, iar acolo avortul e interzis. E un mit faptul că femeile mor dacă li se refuză avortul", crede preşedintele asociaţiei, Bogdan Stanciu. Cât despre medicii care refuză să facă avorturi doar de sărbători, acesta crede că "e o dovadă de ipocrizie. Dacă nu ai probleme cu avortul, atunci de ce nu îl practici mereu?".

Preşedintele Provita adaugă că îi apără în instanţă pe doctorii care refuză avorturile şi că "o recentă rezoluţie a Consiliului Europei spune că niciun spital şi nicio persoană nu trebuie discriminate din cauza refuzului de a practica sau asista un avort".

PRO ŞI CONTRA

"Responsabilitatea revine în mod direct managerului de spital, care trebuie să asigure continuitatea serviciului. În cazul avortului, cu orice oră care trece cresc riscurile şi costurile unei intervenţii ulterioare.", BORBALA KOO, ginecolog şi director SECS

"Considerată o ciudăţenie a unor sectanţi, refuzul de a face avort e aproape o regulă în numeroase ţări din Occident, unde mai bine de jumătate din personalul medical nu practică sau nu a practicat niciodată avortul.", BOGDAN STANCIU, preşedintele PROVITA 

EVZ a publicat, luna trecută, povestea Lilianei Ghimpeţeanu, femeia lăsată să avorteze singură, în miez de noapte, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Panait Sârbu", din Bucureşti, după ce medicul de gardă a refuzat să o ajute, pe motiv că nu-i permite religia musulmană. Vezi mai jos cum a evoluat cazul.

  • Gravidă abandonată de medici în timpul avortului
  • "Mi-am trimis copilul în Rai, nu l-am lăsat în iadul de aici"
  • Pot refuza medicii avortul din motive de conştiinţă?

Ne puteți urmări și pe Google News