Europarlamentarii danezi, împotriva aderării României la Schengen

Europarlamentarii danezi, împotriva aderării României la Schengen

Europarlamentari danezi din diferite grupuri parlamentare s-au declarat împotriva aderării în viitorul apropiat a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, notează Agerpres.

Liberalul Jens Rohde, socialista Christel Scalsdemose şi Emilie Turunen din Partidul Verde European au trimis o scrisoare comună premierului danez Lars Lykke Rasmussen, a informat postul naţional de radio de la Sofia. Aceştia susţin că aderarea României și Bulgariei trebuie amânată din cauza corupţiei şi crimei organizate.

În opinia celor trei europarlamentari, termenul de 1 octombrie propus de preşedinţia ungară a UE pentru aderare vine prea devreme şi Uniunea Europeană nu trebuie să-şi pună singură un termen limită pentru aderarea celor două ţări. Rohde a declarat că vest-europenii au devenit recent victime ale unor furturi comise de infractori români. El a adăugat că prevederile Tratatului Schengen sunt obiect al unor discuţii şi sunt propuse modificări. De aceea, după părerea sa, momentul nu este potrivit pentru aderarea unor noi membri.

România și Bulgaria au îndeplinit deja criteriile tehnice de aderare la Schengen, dar mai trebuie să facă faţă opoziției venite din partea unor ţări membre - în frunte cu Franța, care evocă problemele cu crima organizată şi corupţia cu care se confruntă Bucureştiul și Sofia.

Jens Rohde şi alţi doi eurodeputaţi liberali, Alexander Alvaro şi Jan Mulder, au denunţat în urmă cu o săptămână corupţia din România şi Bulgaria şi au sugerat că acestea nu ar trebui să intre în anul 2011 în spaţiul Schengen. Astfel, unul dintre amendamentele prezentate de cei trei eurodeputaţi la Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) arată că, în decizia privind extinderea spaţiului Schengen, Consiliul UE ar trebui să îşi ''exprime profunda îngrijorare legată de corupţia în statele membre şi să sublinieze că Uniunea Europeană trebuie să stabilească condiţii de combatere a corupţiei pe baza unor criterii şi standarde măsurabile''.

Ne puteți urmări și pe Google News