Care sunt cele mai îndatorate ţări din UE. VEZI cifrele oficiale

Care sunt cele mai îndatorate ţări din UE. VEZI cifrele oficiale

Grecia, Italia şi Belgia sunt ţările care au încheiat anul 2010 cu cele mai mari datorii ale guvernelor, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Datele ţin cont de dimensiunea ţărilor şi a bugetelor, datoria guvernentală fiind raportată la produsul intern brut (PIB).

Grecia, aflată în continuare într-o mare dificultate care a zdruncinat întreaga zonă euro, figurează cu o datorie publică de 142,8% din PIB, conform cifrelor valabile la sfârşitul anului trecut, publicate de Eurostat.

Pe locul doi în clasamentul celor mai îndatorate ţări membre UE se află Italia. Guvernul italian, condus de Silvio Berlusconi, are datorii în valoare de 119% din PIB.

Italia este urmată de Belgia, care s-a îndatorat până la un nivel de 96,8% din PIB, urmată îndeaproape de Irlanda, unde datoria a atins 96,2% din PIB. Portugalia, alt stat cu probleme din zona euro, are o datorie guvernamentală de 935 din PIB.

Polii de putere ai UE au şi ei datorii destul de ridicate: 83,2% din PIB Germania şi 81,7% din PIB în cazul Franţei.

România, printre cele mai "curate" ţări La polul opus, Estonia este ţara membră a UE care are cea mai mică datorie guvernamentală, de numai 6,6% din PIB. Vecinii noştri bulgari sunt pe al doilea loc, la o distanţă destul de mare de Estonia, cu datorii echivalente cu 16,2% din PIB.

Guvernul din Luxembourg a trecut în bilanţ datorii de 18,4% din PIB, fiind urmat de România cu o datorie de 30,8% din PIB. Astfel, ţara noastră se află printre primele cinci cele mai puţin îndatorate state din Uniunea Europeană.

Pe locul al cincilea se plaseaza Slovenia, cu o datorie guvernamentală de 38% din PIB.

Ne puteți urmări și pe Google News