Nu mai merge fără austeritate. A venit rândul Americii
- Raluca Florescu
- 19 aprilie 2011, 23:30
Penalizarea SUA de către S&P grăbeşte autorităţile să ia măsuri de scădere a deficitelor. Bogaţii sunt în vizor.
Cu un deficit bugetar estimat la 1,5 trilioane de dolari în 2011, adică circa 10% din produsul intern brut şi o datorie externă mare, pe care nu are deocamdată niciun plan să le reducă, SUA au intrat pe ecranele detectoarelor radar ale agenţiilor de rating.
Standard&Poor’s a redus, ieri, perspectiva de rating a Americii de la stabilă la negativă. Decizia a pus presiune suplimentară pe guvernanţii americani. Divergenţele dintre partidul republicanilor şi cel al democraţilor i-a împiedicat însă pe aceştia să ajungă la un acord privind măsurile de reducere a deficitelor.
Anul 2012 este unul electoral pentru SUA şi nimeni nu ar vrea să-şi asume riscul unor măsuri nepopulare. Cu toate acestea, ieri, preşedintele Barack Obama a început un tur de promovare a programului propriu de reducere a cheltuielilor.
În esenţă, acesta susţine creşterea taxelor pentru cei cu venituri mari şi tăierea cheltuielilor pentru programele guvernamentale interne, dar şi pe a celor militare. Planul ar urma să reducă deficitele cu circa 4 trilioane de dolari, în 12 ani. Pentru republicani, planul nu este însă suficient. Ei susţin măsuri de scădere mai accentuată a deficitelor, iar neîn ţelegerile continuă.
Cum au reacţionat creditorii
Semnalul tras de S&P a ajutat, surprinzător, America, pe termen scurt. Randamentele pentru titlurile pe zece ani ale SUA au coborât la cel mai scăzut nivel din 23 martie încoace, de 3,373% pe an, iar dolarul s-a apreciat în raport cu euro, deoarece investitorii speră că anunţul S&P va grăbi luarea unei decizii de către autorităţi, scrie "Wall Street Journal".
Indicii bursieri au înregistrat însă scăderi. Reacţia Japoniei, unul dintre creditorii tradiţionali ai Americii, a fost pozitivă. "Vom continua să considerăm datoria SUA ca pe o investiţie atractivă", a spus ministrul de finanţe Yoshihiko Noda. Japonia este al doilea cel mai mare finanţator al SUA, după China, potrivit Bloomberg. Însă, fără măsuri de reducere a deficitelor, perspectivele Americii sunt destul de proaste.
Dacă S&P va scădea ratingul SUA, costurile de finanţare ale ţării s-ar scumpi, frânând creşterea economică. Astfel, dacă investitorii vor cere randamente mai mari pentru bonduri, va urma scumpirea creditelor pentru populaţie şi firme, în condiţiile în care randamentele sunt luate ca referinţă pentru dobânzile la credite, scrie WSJ.
În plus, remarcă "Financial Times", îngrijorările privind datoria pe termen lung a SUA ar putea detrona dolarul din rolul său de monedă de rezervă, cu atât mai mult cu cât există ameninţarea unor rivali precum China, cu perspective de creştere mai bune şi mult mai puţine provocări în zona de fiscalitate. Potrivit agenţiei S&P, probabilitatea ca ratingul SUA să fie redus în următorii ani este de unu la trei.