Carabulea, ofiţerul SRI şi procurorul, la sentinţă

Carabulea, ofiţerul SRI şi procurorul, la sentinţă

Curtea de Apel Constanţa trebuia să se pronunţe astăzi în dosarul în care sunt inculpaţi prim-procurorul Florin Apostu şi afaceristul Ilie Carabulea, însă magistraţii au decis amânarea deciziei pentru ziua de vineri.

În dosarul în care Florin Apostu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, este judecat, alături de alte patru persoane, pentru fapte de corupţie. Printre inculpaţi se numără şi magnatul sibian Ilie Carabulea, dar şi un ofiţer SRI, Tiberiu Popescu.

Reporterii EVZ au studiat dosarul depus în instanţă, în urmă cu patru luni, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Discuţiile cu Carabulea, interceptate de DNA

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul de urmărire penală 92/P/2010, soldat cu arestarea prim-procurorului Florin Apostu şi a ofiţerului SRI Tiberiu Popescu, a pornit de la un denunţ din 16 martie 2010 şi de la o plângere penală din 11 mai 2010. În denunţul transmis DNA se făcea referire la un autoturism Audi A8 care ar fi fost primit sub formă de mită de Florin Apostu.

"Lumea din Sibiu ştie că Apostu nu e sponsorizat numai de Carabulea, ci şi de alţi interlopi care ţin evidenţe duble, vând la negru în tot judeţul şi fură astfel miliarde", se arată în sesizarea semnată de Marcel Stoica, de pe Strada Semaforului.

În urma verificărilor DNA, s-a dovedit că numele şi adresa sunt false. Referitor la plângerea penală depusă de firma Europencils SA, administratorul societăţii susţinea că Florin Apostu face parte dintr-un cerc de magistraţi sibieni care lucrează nelegal la finalizarea unor dosare de urmărire penală sau a unor pro cese aflate pe rolul instanţelor sibiene. În urma acordului administratorului Europencils SA, care a consimţit să-i fie pus telefonul sub urmărire, procurorii DNA au primit autorizaţie de la Curtea Supremă de a-l monitoriza pe procurorul Florin Apostu. Anchetatorii i-au pus sub ascultare telefoanele, iar în birou i-au fost montate camere video şi microfoane.

În timpul monitorizării, procurorii DNA au interceptat o serie de discuţii între Apostu şi Ilie Carabulea privind promovarea unui recurs în interesul legii de către procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi despre o revizie gratuită pentru maşina procurorului sibian.

Cum îşi aranja Apostu afacerile din birou

Cu ajutorul interceptărilor te lefonice şi al înregistrărilor, procurorii DNA au putut reconstitui modul de lucru al magistratului sibian.

Relevantă este o înregistrare ambientală din 24 august 2010, când în biroul lui Florin Apostu intră fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Doru Ioan Poiană, însoţit de Ioan Bratu, preşedintele Asociaţiei Oierilor. Poiană, în prezent avocat, îl reprezintă pe Bratu care are mai multe dosare penale întocmite pentru infracţiuni rutiere.

Misiunea lui Poiană la Apostu pare clară: să-l contacteze pe şeful Poliţiei Drumurilor Na ţi onale Sibiu, Bogdan Maxim, pentru eliberarea unei dovezi cu ajutorul căreia Bratu să mai poată circula pe drumurile publice.

"Am dat cei 400 de euro în semn de mulţumire"

În prezenţa lui Doru Poiană, Florin Apostu l-a sunat pe un comisar din cadrul poliţiei sibiene, care l-a "transferat" la telefon pe Maxim:

"Maxim Bogdan Valentin: Să vină domn Poiană aicea că sunt la birou. - Apostu Florin Nicolae: Ie. - MBV: Şi mă duc eu cu el cu hârtia aia ce o are şi dăm o dovadă din aia autentică pe care se fac prelungiri. - AFN: Da, mă, şi io fac prelungire... mare lucru. - MBV: Ştiţi? Dar să vină cu aia de pierdere să îi fac o dovadă de aia. - AFN: Bine. Şi dacă acuma... i-aş nota şi dosarul în care e anchetat. .... - AFN: Hai, că te-ai reabilitat", se arată în interceptările DNA.

Ulterior, Apostu a fost înregistrat discutând cu o subordonată despre întreaga situaţie. "Du-te că am vorbit cu Maxim, cu Bogdan, să îţi f... o m... de dovadă să vină să scriu şi io pe ceva. Când văd ăştia că-s şase, şase dosare..."., potrivit interceptărilor DNA.

Tot în biroul său, Apostu a fost filmat primind o bancnotă, în euro, a cărei valoare procurorii DNA nu au putut-o descifra. "Apostu Florin ridică bancnota la nivelul ochilor şi se bucură strigând: "Uuuu, hă, hă, hă (începe să cânte neinteligibil)... pe la co...", face un gest cu bancnota în zona organelor genitale, după care o introduce în buzunarul interior al hainei", se mai arată în stenogramele ataşate dosarului Apostu.

Şi ofiţerul SRI Tiberiu Popescu a fost filmat în biroul lui Florin Apostu în timp ce i-a pus acestuia în geantă un plic cu 400 de euro pentru a schimba două declaraţii dintr-un dosar.

"Am dat cei 400 de euro în semn de mulţumire", le-a povestit procurorilor Popescu. Potrivit imaginilor surprinse pe camerele video, după plecarea lui Popescu, Florin Apostu şi-a ridicat geanta, a scos plicul şi a numărat banii: "Unu, doi, trei, patru. Bun, bun".

Rolul nevinovatului

Atât la DNA, dar mai ales la Curtea de Apel Constanţa, Ilie Carabulea s-a delimitat cât de mult a putut de SC Intermedia (unde deţine 15%), firmă de la care Florin Apostu luase un Audi A8 în leasing şi căreia îi plătea lunar contravaloarea ratelor, mai puţin TVA-ul. Administratorul firmei, Cristian Bicher, a declarat în instanţă că a fost de acord să cumpere maşini de la Atlassib Leasing pentru Florin Apostu deoarece "e vorba de un prieten".

Carabulea a susţinut la DNA că nici în Atlassib Leasing şi nici la Star Motors (firma unde a fost reparată maşina) nu are nicio influenţă în decizii. Declaraţiile sale au fost contrazise de Adrian Ciora, fostul director de service şi director general al Star Motors: "Ilie Carabulea se implica în activitatea comercială desfăşurată la societate. Mi-a spus în mod expres să nu-i încasez niciun ban şi să-l sun când e gata maşina, urmând să stabilim modalitatea de plată. După ce s-a finalizat lucrarea i-am spus că revizia e gata şi mi-a spus să facturez contravaloarea acestei revizii pe o maşi nă aparţinând SC Atlassib SRL". "Am vorbit cu Maxim, să îţi f... o dovadă să scriu şi io pe ceva. Când văd aş tia că sunt şase, şase dosare." FLORIN APOSTU, fost prim-procuror