Proteste violente în Siria: peste 23 de morţi în confruntările cu poliţia

Proteste violente în Siria: peste 23 de morţi în confruntările cu poliţia

Peste 23 de manifestanţi au fost ucişi în timpul unor proteste desfăşurate ieri în oraşul Deraa din sudul Siriei, cele mai violente înregistrate până în prezent în statul arab, au declarat martori citaţi de BBC.

Există, de asemenea, informaţii neconfirmate privind moartea mai multor demonstranţi în oraşele Homs, Duma şi Harasta. Postul public de televiziune de la Damasc a relatat, la rândul său, despre moartea a 19 membri ai forţelor de securitate, „ucişi de grupări armate” în oraşul Deraa, focarul protestelor antiguvernamentale.

De la Washington, preşedintele amerian Barack Obama a calificat violenţa excesivă utilizată împotriva protestatarilor drept „groaznică”, condamnând în egală măsură şi orice reacţie similară din partea manifestanţilor.

„Fac apel la autorităţile siriene să nu mai comită şi alte violenţe împotriva protestatarilor paşnici. Totodată, arestările arbitrare, încarcerările şi torturarea deţinuţilor despre care se ştie trebuie să înceteze imediat, iar circularea fără piedici a informaţiilor trebuie autorizată pentru ca evenimentele ce au loc pe teren să poată fi verificate”, a subliniat Obama.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un lider al unei organizaţii siriene pentru drepturile omului a dezvăluit jurnaliştilor străini că 19 dintre manifestanţi au murit împuşcaţi sau asfixiaţi după ce forţele de ordine au folosit în exces gaze lacrimogene la Deraa, circa 100 de kilometri sud de Damasc. „Înainte toată lumea cerea libertate, acum toată lumea vrea o schimbare totală”, a mai declarat acesta.

La Deraa, manifestanţii au smuls de pe soclu o statuie a lui Basil al-Assad, răposatul frate al preşedintelui Bashar al-Assad. Luna trecută, în acelaşi oraş de lângă graniţa cu Iordania, demonstranţii au dărâmat o statuie a fostului preşedinte Hafez al-Assad, tatăl actualului lider de la Damasc.

După ce protestele s-au extins şi în alte regiuni ale ţării, autorităţile au izolat practic oraşul Duma, situat în apropierea capitalei, blocând toate comunicaţiile şi accesul la Internet. Confruntări au avut loc şi în oraşul Harasta, o altă suburbie a Damascului.

În oraşele din nordul ţării, locuite de o populaţie majoritar kurdă, manifestanţii au scandat „vrem libertate, nu doar cetăţenie”, în replică la decizia de joi a guvernului de a acorda cetăţenie siriană kurzilor din provincia Hasaka în încercarea de a calma spiritele. Vestea reprimării protestelor din Deraa i-a înfuriat pe manifestanţii din celelalte oraşe care au cerut apoi retragerea de la putere a lui Assad.

Activiştii susţin că peste 130 de persoane au murit până în prezent în cele patru săptămâni de proteste, majoritatea în manifestaţiile din oraşele Deraa şi Latakia. În raportul pe 2010, Departamentul american de Stat a condamnat încălcările grave ale drepturilor omului înregistrate în Siria.