Tudor Ciuhodaru vrea TVA de 5% pentru medicamente

Tudor Ciuhodaru vrea TVA de 5% pentru medicamente

După modelul alimentelor de bază pentru care opoziţia a propus reducerea TVA la 5%, deputatul Tudor Ciuhodaru, vicepreşedinte PC, a depus la Camera Deputaţilor un proiect legislativ care prevede aceeaşi reducere pentru medicamente.

"Reducerea preţurilor la medicamente va duce la creşterea accesului la tratament al românilor şi va permite derularea programelor de sănătate în condiţii de normalitate. Noul sistem de compensare a dus la o creştere semnificativă a coplăţii suportată de pacient şi a obligat medicii să recomande tratamente în funcţie de posibilităţile materiale ale bolnavilor şi nu în funcţie de eficienţa terapeutică", a susţinut medicul şi deputatul Tudor Ciuhodaru. El mai spune că România are cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din UE. Dacă media europeană a medicamentelor compensate este atinge 81%, în România rata e de doar 59%.

"Am ajuns să trimitem rudele pacienţilor să cumpere medicamentele necesare supravieţuirii bolnavilor. Datoriile peste termenele de decontare ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS către producători, distribuitori şi farmacii au ajuns la 935 milioane lei. De aceea, reducerea TVA-ului la medicamente la 5% va creşte accesul la tratament al românilor într-o ţară bolnavă aflată în criză. Pe termen lung, va duce la creşterea speranţei de viaţă", a precizat Ciuhodaru.

Ne puteți urmări și pe Google News