Demolări cu scandal pe litoral

Demolări cu scandal pe litoral

Războiul dintre proprietarii construcţiilor de pe litoral şi Ministerul Dezvoltării şi Turismului a înregistrat astăzi un episod când echipe de jandarmi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC) Constanţa, coordonate de angajaţi ai ministerului, au descins, la primele ore ale dimineţii, simultan, pe plajele din Năvodari, Costineşti, Neptun, 2 Mai şi Vama Veche.

Spre deosebire de anul trecut, specialiştii de la ITC Constanţa au făcut doar act de prezenţă, ostilităţile fiind conduse de un reprezentant al Ministerului Dezvoltării şi Turismului, care nu şi-a declinat identitatea, rezumându-se să dea dispoziţii jandarmilor pentru a menţine ordinea şi disciplina în timpul operaţiunii de demolare.

Uite somaţia, nu e somaţia

Muncitorii tocmiţi de minister au intrat cu volele în toate construcţiile presupuse ilegale de pe plaje, beach-baruri, pescării sau terase. Reprezentanţii ITC Constanţa susţin că ar fi trimis somaţii în vederea demolării tuturor agenţilor economici care însă le-ar fi ignorat. "Acolo unde proprietarii nu înţeleg să procedeze la demolare de bună voie, se va trece la demolarea pe cheltuiala proprietarului", se atenţiona în somaţie. Agenţii economici s-au plâns însă că nu au primit nicio somaţie sau au primit-o abia vineri după amiază, “prea târziu să mai luăm măsuri de demolare sau să vedem la primărie de ce autorizaţia de construcţie pe care o avem nu este legală". Lucian Iorga, proprietarul unei pescării şi unui beach bar de pe plaja din Năvodari, susţine că va da în judecată terenul deoarece “terenul este al meu, am investit peste 30.000 euro până acum, am fost încurajaţi de primărie să dezvoltăm turismul, acum întrebaţi-o pe madam Udrea de ce nu ne vin turişti". Tăvălugul demolărilor a continuat la o pescărie de pe plaja dinspre Mamaia. Deşi câţiva pescari au protestat aşezându-se în faţa buldozerelor, nu au putut opri acţiunea, fiind daţi deoparte de către jandarmi. Şi astfel pescăria împreună cu toate anexele şi cu toate bunurile din incintă au fost măturate de mastodonţi în strigătele de indignare ale proprietarilor şi angajaţilor acestora. "Acţiuni urâte"

Scandalul a luat amploare după ce poliţia locală din Năvodari, sesizată de agenţii economici, a sosit la faţa locului împreună cu angajaţi ai primăriei. Luat de aceştia la întrebări asupra legalităţii acţiunii, reprezentantul Ministerului Dezvoltării şi Turismului i-a ignorat spunându-le că nu este treaba lor. Acţiunea de demolare va continua toată luna, fiind vizate chiar şi hoteluri care ar fi construite ilegal. "Este păcat că aceste acţiuni urâte au loc cu numai trei săptămâni înainte de deschiderea oficială a sezonului estival, noi le vom da autorizaţii de construcţie provizorie, dar nu ştiu dacă proprietarii vor mai avea timp să reconstruiască până la 1 mai", a declarat pentru EVZ, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei.

Ne puteți urmări și pe Google News