Şantaj cu datele pacienţilor MedLife

Şantaj cu datele pacienţilor MedLife

Un angajat ameninţat cu demiterea le-a cerut şefilor clinicii nu mai puţin de 300.000 de euro pentru a nu face publice fişele medicale ale pacienţilor.

Zeci de persoane publice, aflate pe lista pacienţilor clinicii MedLife, au fost la un pas de a-şi vedea publicate pe internet fişele medicale.

Asta, după ce un angajat al firmei care administra reţeaua IT a unităţii medicale a copiat baza de date - care conţinea, pe lângă datele de identitate, şi fişele medicale ale câtorva zeci de mii de pacienţi - şi a ameninţat că o va face publică dacă nu va primi 300.000 de euro de la proprietarii clinicii. De altfel, e vorba despre cea mai mare sumă pretinsă până acum în România în cazul unui şantaj.

"Nu doar suma pretinsă a fost importantă, ci mai ales impactul pe care l-ar fi avut asupra pa cienţilor publicarea fişelor medicale. Ca să nu mai vorbim despre modul în care ar fi fost afectat renumele clinicii", au explicat surse din rândul anchetatorilor de la Combaterea Criminalităţii Organizate, care au făcut cercetări în acest caz.

Furt cu iz de răzbunare

În urma unei plângeri formulate de şefii clinicii, poliţiştii şi procurorii DIICOT au ajuns rapid la Alin-Alexandru Alexandrescu, în vârstă de 34 de ani, un angajat al firmei care administra reţeaua IT a unităţii medicale. Acesta şi-a scuzat demersul prin faptul că ar fi fost ameninţat că va fi dat afară fără vreun motiv serios.

"Aşa a înţeles el să se răzbune. Prin şantaj. Iar 300.000 de euro i-ar fi fost suficienţi să ducă o viaţă liniştită mai departe. De altfel, în acest caz, complice i-a fost şi soţia, Ecaterina Luminiţa Alexandrescu, de 30 de ani. În dosar a fost pus sub acuzare şi un apropiat al celor doi, Ciprian Andrei Necula, de 20 de ani", au completat sursele citate.

Cei trei au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau cei 300.000 de euro şi au fost prezentaţi ieri magistraţilor Judecătoriei Sectorului 5 cu propunerea de a restare preventivă, sub a cu zaţiile de constituire a unui grup infracţional, acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea gravă a funcţionării unui sistem informatic, fraudă informatică şi şantaj. Potrivit legii, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la 15 ani de închisoare.

MedLife: informaţiile au fost recuperate

Oficialii MedLife au transmis ieri că situaţia creată prin furtul de date "a fost gestionată cu succes". "Acest lucru s-a datorat măsurilor avansate de siguranţă implementate, dar şi sistemului nostru foarte performant, susţinut de cel puţin 8 backup-uri disponibile în locaţii diferite - fapt care a permis recuperarea integrală a informaţiilor sustrase din sistemele noastre IT", au transmis aceştia. În plus, anchetatorii au recuperat datele copiate de Alexandrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News