Protestele anti-Gaddafi se extind în capitala Tripoli

Protestele anti-Gaddafi se extind în capitala Tripoli

Protestele împotriva regimului Gaddafi s-au extins astăzi în capitala Tripoli, unde mii de manifestanţi au ieşit azi noapte pe străzi şi au incendiat sediile mai multor instituţii guvernamentale, potrivit martorilor oculari, citaţi de cotidianul Jerusalem Post.

Una din clădirile incendiate este sediul Congresului Poporului, parlamentul libian. Propagarea valului de proteste în restul ţării intervine după ce manifestanţii au preluat controlul oraşului Benghazi, al doilea ca mărime din Libia, situat în estul ţării.

Mai mulţi manifestanţi au declarat pentru cotidianul israelian că între mulţimea de protestatari şi forţele de ordine au avut loc ciocniri azi noapte în Piaţa Verde din centrul capitalei după ce lunetiştii armatei, dar şi susţinători ai regimului, au deschis focul asupra demonstranţilor. Martorii au confirmat că au existat victime, însă nu au putut avansa un bilanţ.

Potrivit surselor citate, în cursul acestei dimineţi, manifestanţii au preluat controlul mai multor posturi de televiziune din capitală. Postul Al Jazeera a relatat astăzi că aviația militară libiană a bombardat un grup de protestatari care se pregătea să ia cu asalt un depozit de muniție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cotidianul britanic Daily Telegraph scrie, la rândul său, mai multe unităţi militare au trecut de partea manifestanţilor în Benghazi, dar şi în alte oraşe-focare ale revoltei.

Autorităţile libiene au sistat activitatea la unul din centrele de extracţie a petrolului după ce angajaţii au intrat în grevă iar mai multe companii străine şi-au retras echipele din teren. Două triburi puternice din țară l-au avertizat pe Gaddafi să pună capăt contraofensivei sângeroase. Shaikh Faraj al Zuway, șeful tribului Al-Zuwayya care controlează regiunea situată la dus de orașul Benghazi, a amenințat că, în cazul în care regimul nu ordonă încetarea focului, oamenii săi vor bloca imediat exporturile de petrol către Occident. Un alt avertisment a venit și din partea tribului Al Warfalla, cel mai mare din țară. „Îi cerem fratelui Gaddafi, care nu mai este de fapt fratele nostru, să părăsească țara”, a declarat unul din liderii tribului, citat de Al Jazeera. Orașe abandonate de autorități Poliţia s-a retras ieri după-amiaza din Zawia, 60 kilometri vest de Tripoli, ceea ce a provocat un imens haos în oraşul libian, au declarat mai mulţi tunisieni care au părăsit Libia de teama violenţelor, informează AFP, preluată de Agerpres.

„De două zile, au loc confruntări între taberele pro şi anti-Gaddafi, iar poliţia a părăsit oraşul duminică după-amiaza. De ieri, toate magazinele sunt închise, o reşedinţă a lui Gaddafi a fost incendiată, oamenii au furat autovehiculele poliţiştilor, au loc jafuri la drumul mare”, a explicat un martor.

„Libienii incendiază totul, atacă sedii publice. Au schimburi de focuri, oamenii au pistoale, nu se ştie cine de unde trage, poliţişti în civil, susţinători sau opozanţi ai lui Gaddafi”, a explicat la rândul său un alt martor.