Perioada în care o proprietate imobiliară stă la vânzare, din momentul postării anunţului până la apariţia unui cumpărător a crescut, în medie, la nivel naţional, de la o lună, perioadă valabilă în 2008, la o medie de 3-4 luni la sfârşitul anului trecut.
Cel mai afectat segment este cel al vilelor, terenurilor intravilane de mari dimensiuni şi a spaţiilor logistice, cazuri în care durata de prezenţă a anunţului pe piaţă poate fi şi de 7-8 luni, susţine Florin Zamfirescu, expert imobiliar.
"Evident că şi preţul final scade exponenţial, pe măsură ce timpul trece, iar vânzătorul realizează că singura şansă de a găsi un cumpărător este o ofertă cât mai ieftină", spune expertul.
Rate între persoane fizice, un nou trend?
Florin Zamfirescu adaugă că, pentru a evita să stea cu proprietatea nevândută foarte mult timp, tot mai mulţi vânzători încep să vândă în rate, chiar dacă vorbim despre persoane fizice.
"Spre exemplu, cunosc cazul unei persoane care deţinea un apartament cu trei camere în Bucureşti, proprietate scoasă la vânzare în luna septembrie a anului trecut la un preţ de 75.000 de euro. În luna ianuarie a acestui an, după patru luni de aşteptare, proprietarul a acceptat oferta unui cumpărător, de 65.000 de euro, dar în trei rate, plătibile pe parcursul a unui an", a povestit Florin Zamfirescu.
Ieftinim, dar tot nu vindem
Vânzătorii care deţin în portofolii mai multe proprietăţi sunt disperaţi, mai ales dacă vorbim de categoria micilor dezoltatori, care construiesc câte un bloc cu maximum 20 de apartamente.
"Am finalizat o construcţie cu 16 apartamente în Bucureşti în toamna anului trecut, acestea fiind scoase la vânzare la un preţ de 63.000 de euro pentru fiecare unitatate locativă. În cinci luni am reuşit să vindem abia trei apartamente, în contextul în care am sczăut preţul la 55.000 de euro", povesteşte Radu Stamate, dezvoltator de proiecte rezidenţiale de mici dimensiuni din Capitală.
Cazul său nu este nici pe departe unul singular, agenţiile imobiliare raportând creşteri semnificative ale numărului de proprietăţi aflate în portofoliul de intermediere a tranzacţiilor.
"La nivelul agenţiei noastre, comparativ cu debutul anului 2009, avem o creştere de peste 60% a numărului de proprietăţi imobiliare care au depăşit deja 4 luni de când sunt ofertate pe piaţă", precizează Maria Avram, manager al agenţiei imobiliare Casa Mea din Bucureşti. Citiți și:
- Cum s-au prăbuşit preţurile din "paradisurile" imobiliare
- Jumătate din apartamentele vechi costă sub 60.000 de euro