Vot covârşitor în Sudanul de Sud: peste 99% în favoarea secesiunii

Vot covârşitor în Sudanul de Sud: peste 99% în favoarea secesiunii

Peste 99 la sută din alegătorii din Sudanul de Sud au votat în favoarea secesiunii de nordul ţării, după numărarea tuturor voturilor exprimate în referendumul organizat în perioada 9-15 ianuarie, scrie BBC.

Rezultatele finale urmează să fie făcute publice la începutul lunii februarie. Potrivit comisiei electorale din Juba, viitoarea capitală a noului stat, un număr de 3.851.994 de persoane din sudul celei mai mari ţări africane au votat în acest referendum. Pentru ca rezultatele să fie valide, era nevoie de o prezenţă la urne de 60 la sută, un prag care fusese însă depăşit încă de la jumătatea săptămânii de vot.

Dacă rezultatele favorabile sunt validate de comunitatea internaţională, noul stat african şi-ar putea proclama independenţa pe 9 iulie. Imnul şi drapelul naţional au fost deja alese, nu şi denumirea eventualului nou stat.

În cinci din cele zece provincii din sud 99,9 la sută dintre votanţii înscrişi au ales secesiunea, cel mai mic procent fiind de 95,5, înregistrat în provincia Bahr al-Ghazal. Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a declarat că va recunoaşte rezultatele referendumului din sudul ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sute de oficiali şi diplomaţi s-au strâns ieri, la Juba, în jurul mormântului lui John Garang, cel care a condus, până în 2005, rebelii din sud în luptele împotriva armatei regimului de la Khartoum. Garang a murit într-un accident aviatic la câteva zile după semnarea, în ianuarie 2005, a acordului de pace care a pus capăt celor 20 de ani de război între nordul controlat de musulmani şi sudul majoritar creştin.

Nordul şi sudul urmează să înceapă însă o serie de negocieri foarte strânse legate de împărţirea resurselor economice, în special cele petroliere. Peste 80 la sută din petrolul exportat de Sudan provine din sudul ţării, însă doar jumătate din venituri sunt direcţionate înspre această regiune, situaţie care a alimentat tensiunile dintre cele două părţi.