"Nu câinii sunt vinovaţi! Vina aparţine doar autorităţilor"

"Nu câinii sunt vinovaţi! Vina aparţine doar autorităţilor"

O femeie a murit după ce a fost sfâşiată de maidanezi şi se vorbeşte din nou despre exterminarea animalelor. Directorul Vier Pfoten spune însă că sterilizarea poate merge, cu puţină voinţă.

Despre câinii fără stăpân s-a vorbit mult în ultimii 21 de ani, mai ales după vreo nenorocire. Acum fix cinci ani, echipele de ecarisaj descindeau în zonele împânzite de maidanezi din Capitală, după ce un cetăţean japonez murise în urma unui astfel de atac, chiar în faţa blocului în care locuia. Într-o singură noapte şi dintro singură zonă - cea în care s-a întâmplat tragedia -, hingherii au strâns 25 de patrupede. S-a dezbătut intens pe tema "sterilizare sau eutanasiere", după aceea au venit teme "mai importante" şi nu s-a mai făcut mare lucru.

La mijlocul acestei săptămâni, o femeie a fost atacată de câinii adunaţi în curtea fostei Administraţii a Domeniului Public, din sectorul 5 al Capitalei. Ieri, în jurul prânzului, victima a murit. Au apărut şi vor mai apărea din nou la televizor politicieni şi "oameni de bine", cu soluţii numai bune de pus în practică. Problema este dacă voinţa lor va ţine mai mult de o zi.

"Deşi primii vinovaţi par a fi câinii, ei, de fapt, nu sunt vinovaţi. Vina aparţine exclusiv autorităţilor", precizează directorul organizaţiei de protecţie a animalelor Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu. Acum 10 ani autorităţile au pornit o campanie serioasă de sterilizare a câinilor fără stăpân din oraş, dar, după ce au castrat vreo 3.000, au abandonat ideea şi au decis să-i eutanasieze, spune el. "Aşa ne-am întors de unde am plecat. Nimeni nu înţelege că eutanasia nu duce nicăieri şi este şi o risipă de bani", susţine directorul Vier Pfoten, care explică faptul că o altă problemă, când au loc tragedii, e că nimeni nu-şi asumă acei câini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un cerc vicios

În septembrie anul trecut, Primăria Capitalei şi Vier Pfoten au pornit o campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân. Până acum au fost sterilizaţi aproape 6.000 din cei 40.000 de maidanezi, iar într-un an ar putea fi sterilizaţi restul dacă programul continuă, spune Bărbuceanu. Cifrele furnizate de directorul general al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Robert Lorentz, diferă întrucâtva: la nivelul Capitalei, ar fi peste 50.000 de câini fără stăpân. Dintre aceştia, anul trecut au fost sterilizaţi 2.700 de câini la cabinetele veterinare care au încheiat un parteneriat cu primăria, în vreme ce 4.001 au fost supuşi aceleiaşi operaţii la nivelul ASPA.

Totuşi, explică reprezentantul Vier Pfoten, riscul constă în faptul că, după castrarea câinilor din oraş, Bucureştiul se va umple din nou din cauza stăpânilor de câini care nu sunt de acord să-i castreze şi abandonează apoi puii pe străzi. Autorităţile spun că au soluţia: bucureştenii care îşi vor abandona câinii se vor trezi cu Poliţia Animalelor la uşă. În februarie, Consiliul General al Municipiului Bu cureşti are pe ordinea de zi adoptarea unei hotărâri privind înfiinţarea acestui organism, a declarat ieri Robert Lorentz. Potrivit legii, abandonarea animalelor se pedepseşte cu amendă de până la 10.000 de lei.

Potrivit lui Bărbuceanu, de doi ani, o lege care i-ar obliga pe stăpâni ori să castreze câinii care nu sunt de rasă ori să plătească dacă nu o fac e blocată la Comisia de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor. "Până nu se va reglementa situaţia, nu vom scăpa de câinii fără stăpân din oraş", susţine directorul Vier Pfoten. Mai mult, nici închiderea lor în adăposturi nu e o soluţie, mai ales că este scump şi sistemul de adopţii nu funcţionează. În plus, odată ridicaţi, locul lor de pe stradă e luat de alţi maidanezi care găsesc aceleaşi resurse de supravieţuire, arată directorul Vier Pfoten. (A contribuit Clarice Dinu)

6.700 de câini fără stăpân din Capitală au fost sterilizaţi anul trecut, susţine conducerea Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor