Conducerea FSB, audiată în Duma de Stat după atentatul de la Moscova

Conducerea FSB, audiată în Duma de Stat după atentatul de la Moscova

Conducerea Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi a altor structuri de forţă de la Moscova ar putea fi chemate la audieri în Duma de Stat, la propunerea deputaţilor partidului de guvernământ "Rusia Unită", nemulţumiţi că agenţiile de informaţii nu au putut preveni atentatul comis ieri în aeroportul Domodedovo.

Liderul unei facţiuni politice din camera inferioară a parlamentului rus, Nikolai Levicev, a afirmat astăzi, la o zi după atentatul de pe aeroportul din Moscova, că ar vrea să-i întrebe pe "profesionişti" de ce activitatea reţelei de agenţi nu a fost eficientizată după atentatele duble comise la metroul moscovit, în iunie anul trecut, în care au murit 40 de personae, potrivit agenţiei ITAR-TASS, preluată de Agerpres.

Prim-vicepreşedintele Dumei, Oleg Morozov, reprezentant al partidului de "Rusia Unită", a anunţat că a cerut comisiilor de apărare şi pentru regulament ale forului legislativ să "studieze şi să propună modul în care ar trebui examinată această problemă".

Mai mulţi experţi şi oameni politici din Rusia au reclamat o diminuare a profesionalismului Serviciului Federal de Securitate, după separarea fostului serviciu secret rus KGB în două instituţii distincte, responsabile cu informaţiile interne, FSB, respectiv externe, SVR. Medvedev cere pedepsirea vinovaților Însuşi liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat indignarea în legătură cu măsurile insuficiente de securitate luate la Domodedovo, aeroportul pe care a avut loc atentatul terorist de ieri. El a cerut pedepsirea oficialilor FSB și ai ministerului de Interne responsabili de asigurarea securității pe cel mai mare aeroport moscovit. "În mod evident, aici există un derapaj al sistemului în asigurarea securităţii oamenilor şi în gestionarea acestei reţele de transport", a adăugat şeful statului rus. Medvedev a mai cerut elaborarea unui sistem "de verificare totală", în toate nodurile reţelei de transport din Rusia. El a mai admis că astfel de controale stricte vor dura mai mult, dar a subliniat că este unica soluţie pentru a evita pe viitor tragedii de genul celei produse ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţiile ruse de presă scriau ieri că FSB primise, duminică seară, un pont legat de iminenţa unui atentat terorist, dar informaţia fusese incompletă. Agenţii de securitate, alături de poliţia moscovită, i-au căutat luni dimineaţă pe suspecţi într-o suburbia a capitalei ruse, într-o operaţiune de amploare, cu câteva ore înainte de atacul sinucigaş din terminalul aeroportului.