Cei peste 200 salariaţi ai Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia au organizat astăzi un amplu protest în centrului oraşului pentru a protesta faţă de intenţia guvernului de a tranforma instituţia în secţie exterioară a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol.
Sindicatele TESA şi Sanitas din sanatoriu, sprijinite de localnici şi pacienţi, au scandat lozinci antiguvernamentale şi împotriva ministrului sănătăţii, Cseke Attila, pe care îi acuză că nu cunosc activitatea medicală "a uneia din elitele balneologiei româneşti". "Nu suntem gaură la buget", Nu vă bateţi joc de noi că noi v-am tratat pe voi", scandau protestatarii.
Sanatoriul a avut profit pe 2010
Sanatoriul Mangalia funcţionează de peste 50 ani neîntrerupt, este o instituţie cu personalitate juridică renumită în ţară şi în străinătate şi fără nicio datorie la buget. Annual, aici sunt trataţi mii de pacienţi români şi din străinătate "cu influenţe pozitive pentru economia oraşului". Sanatoriul deţine în patrimoniu cinci izvoare de apă sulfuroasă, care împreună cu nămolul şi microclimatul marin, "îi conferă unicitate în Europa". "Economia făcută prin desfiinţarea sanatoriului şi transformarea acestuia în secţie exterioară a Sanatoriului Balnear Techirghiol este nesemnificativă şi nejustificată deoarece Sanatoriul Mangalia a încheiat anul 2010 cu un excedent de 26 miliarde lei vechi, în condiţii de criză", explică managerul sanatoriului, Laura Condur.
O soluţie, trecerea în administrarea primăriei
Liderul sindical Sanitas, Aurica Trifan, crede că proiectul de hotărâre al guvernului "înseamnă moartea sanatoriului, nu vom mai avea promovare, proiecte, putere de decizie, nu vom mai putea face contractări, impozitele se duc la Techirghiol, vor fi restructurări". La fel de îngrijoraţi sunt şi angajaţii unităţii. "Mangalia este un oraş închis, unde să ne mai ducem la 50 de ani, cine ne mai angajează pe noi?", striga indignată infirmiera Caliopi Vicică. Atât sindicatele, cât şi managerii au făcut nenumărate demersuri la guvern, Ministerul Sănătătii şi la Preşedinţie, cerând ca astfel de măsuri să se ia cu consultarea lor, însă nu au primit niciun răspuns oficial. Primarul din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, venit în mijlocul protestatarilor, le-a propus guvernanţilor, "aşa cum am făcut cu spitalul, să ne dea şi sanatoriul balnear la primărie şi atunci această bogăţie a oraşului va rămâne la Mangalia". Salariaţii speră ca după o analiză mai atentă, guvernaţii să revină asupra propunerii de desfiinţare a sanatoriului.